PSD, întrebări pentru Iohannnis

Președintele României
Președintele României

PSD i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis, miercuri, la Palatul Cotroceni, un document conţinând 10 principii şi şapte întrebări în legătură cu legile Justiţiei, una dintre întrebări fiind de ce şeful statului a convocat consultările cu partidele ''după şi nu înaintea adoptării'' acestor acte normative de către Parlament.

Întrebările adresate de delegaţia PSD şefului statului sunt:

* De ce aţi convocat consultările cu partidele politice pe tema legilor din domeniul Justiţiei după şi nu înaintea adoptării lor de către Parlament?

* De ce nu v-aţi folosit prerogativele constituţionale de care dispuneţi pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din Justiţie prin care s-au încălcat grav mai multe drepturi fundamentale garantate de Constituţie?

* De ce nu aţi intervenit public şi prin mijloacele constituţionale de care dispuneţi pentru a restabili echilibrul şi încrederea în Justiţie atunci când mai mulţi magistraţi respectabili şi asociaţii ale judecătorilor - nu politicienii 'penali' cum îi numiţi dvs - au acuzat presiuni grave din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor care conduceau procesele penale având ca obiect dosarele DNA?

*De ce nu a avut nici măcar o poziţie publică atunci când într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă s-a stabilit că anumite persoane din mediul politic şi jurnalistic au multiplicat şi au sustras ilegal documente din arhiva SIPA - documente ce ar fi putut fi folosite pentru şantajarea magistraţilor, afectând astfel buna funcţionare a unor instituţii pe care aveţi datoria de a le apăra.

* Contrar tuturor poziţiilor critice pe care le aveţi astăzi faţă de adoptarea OUG 92/2018 care a fost convenită în prealabil între ministrul Justiţiei şi reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, de ce aţi tolerat şi nu aţi schiţat măcar un semn de îngrijorare atunci când fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, şi fostul prim-ministru Dacian Cioloş au adoptat OUG 6/2016 prin care un serviciu secret a fost transformat în organ de cercetare penală, încălcând astfel Constituţia şi legislaţia privind securitatea naţională, care intră sub incidenţa responsabilităţilor dvs?

*În condiţiile în care CCR se pronunţase deja asupra tardivităţii sesizării dvs asupra uneia dintre cele trei legi ale Justiţiei, fiind evident că acelaşi principiu era valabil şi pentru celelalte două legi adoptate, de ce aţi persistat în sesizarea lor la CCR, obstrucţionând astfel Parlamentul în procesul de legiferare?

* În calitate de garant al Constituţiei, cum vă poziţionaţi faţă de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI şi instituţiile din Justiţie, având în vedere că unii dintre aceştia încă ocupă înalte funcţii publice în care au fost numiţi de preşedintele republicii - unii dintre ei fiind numiţi chiar de către dvs. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel