PSD, țeapă cu excluderea lui Valeriu Zgonea. De ce nu poate fi revocat de la șefia Camerei Deputaților

PSD nu poate să-l revoce pe Valeriu Zgonea de la șefia Camerei Deputaților din cauza unui articol din Regulamentul Camerei modificat anul trecut, tocmai la propunerea lui Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a transmis o adresa Biroului permanent in calitate de deputat neafiliat prin care sustine ca cererea grupului parlamentar al PSD de revocarea a sa din functie nu indeplineste conditiile de admisibilitate, iar revocarea trebuie facuta doar de liderul grupului parlamentar din care face parte, asa cum prevede regulamentul. De altfel, sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor de miercuri in care s-a discutat acest caz a fost suspendata. Practic, PSD risca sa nu poata sa il revoce pe Zgonea tocmai pentru ca l-au exclus din partid si singura posibilitate ar fi sa modifice regulamentul Camerei Deputatilor, pentru a nu fi acuzati de abuz in serviciu, potrivit hotnews.ro.

Zgonea dă peste cap calculele PSD

"Va solicit sa constatati ca cererea grupului parlamentar al PSD din 3 mai nu indeplineste conditiile de admisibilitate prevazute de art. 26 din Regulamentul Camerei Deputatilor si sa dispuneti respingerea acesteia", se arata in adresa semnata de Valeriu Zgonea, citata de Agerpres.

Acesta sustine ca a fost exclus din PSD, iar cererea de revocare poate fi facuta de liderul grupului parlamentar din care presedintele Camerei face parte.

Ce prevede articolul  26 din Regulamentul Camerei Deputaților

"Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine presedintele."

În aceste condiții, Zgonea fiind exclus din PSD nu mai  face din grupul PSD, acesta activând ca neafiliat. O eventuală revocare a lui de la șefia Camerei ar încălca Regulamentul.

[citeste si]

Interesant este că pe site-ul Camerei Deputaților apare forma veche referitoare la revocarea președintelui, de aici pornind și scandalul cu revocarea lui Zgonea. Din căte se pare social-democrații s-au aruncat cu decizia excluderii lui Zgonea fără să cunoască propriul regulament de la Cameră, modificat la inițiativa lor în mai 2015, odata cu alte modificari aduse atunci regulamentului Camerei Deputatilor.

În schimb, PSD a transmis un comunicat prin care anunta ca a initiat procedura de revocare si ca este "lamentabil" faptul ca Zgonea se agata de functie. Pe de alta parte Marian Neacsu, secretarul general al PSD, a precizat ca exista posiblitatea sa amane acest demers pana dupa alegerile locale.

Ce spune comunicatul PSD:

"Incercarea lui Valeriu Zgonea de a se agata, prin tertipuri procedurale, de functia de presedinte al Camerei Deputatilor este ridicola si trista. Valeriu Zgonea a fost ales in aceasta functie in calitatea sa de membru al PSD si nu in virturea unor calitati personale speciale. Este regretabil ca un om, pe care PSD l-a sprijinit pentru o demnitate atat de importanta in statul roman, si-a pierdut complet decenta, aruncand cu noroi si facand circ.

PSD a initiat procedura de revocare din functie a lui Valeriu Zgonea. Conform procedurilor legale, in perioada imediat urmatoare PSD va desemna o noua persoana pentru aceasta functie."

"Observand cu cata obstinatie se tine de scaun domnul Zgonea, cred ca o sa luam o decizie in forul politic al partidului, sunt absolut sigur ca ne vom aseza mai mult pe campania electorala. Luam in calcul o astfel de varianta (de amanare - n.r.), noi nu avem de gand sa excedam un scandal", a spus Neacsu, la Parlament, citat de Agerpres.

Subiectul revocarii lui Valeriu Zgonea ar putea fi reluat dupa alegerile locale

"Eu nu cred ca pana atunci o sa mai discutam lucrul acesta in partid, deoarece chiar nu ne intereseaza in mod deosebit acest lucru. E foarte putin important pentru noi cine va conduce lucrarile Camerei in continuare, in conditiile in care opinam ca cea mai mare parte a parlamentarilor se va ocupa de campania electorala si tot mai putin de ceea ce se intampla aici", a explicat el.

"Sunt niste contestatari ai domnului Zgonea care se ocupa sau se preocupau de schimbarea lui din functie aproape de cand a intrat in mandat. Au fost niste voci singulare. Au avut, probabil, unii dintre ei niste reprosuri cu caracter personal. Nu am incurajat niciodata o astfel de abordare fata de presedintele Camerei", a spus secretarul general al PSD, adaugand ca nici vremea acestora de a fi exclusi "nu este foarte departe," a mai afirmat Marian Neacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel