PSD atacă: PNRR este planul baronilor PNL-USR, nu al românilor

PSD atacă: PNRR este planul baronilor PNL-USR, nu al românilor
PSD atacă: PNRR este planul baronilor PNL-USR, nu al românilor

”Guvernul nu a prezentat un Plan Național de Redresare și Reziliență, ci un “început de proiect”, conform declaratiei ministrului Ghinea. Asta spune totul despre seriozitatea acestui demers”, și-a început atacul prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu. 

El a susținut că planul Guvernului seamănă cu un “ghiveci cu de toate”.

“Au adunat tot ce-au găsit prin sertare ca să iasă ceva cât mai umflat, valorând chipurile 41 de miliarde euro. Cred că cu astfel de glume vor păcăli Comisia Europeană, care se va mulțumi să taie contabilicește până la 29 miliarde euro, fără se se uite la ce este în interior. Se înseală amarnic si fac de râs România, am auzit-o chiar pe comisarul european Adina Vălean spunându-le zilele trecute că această abordare este total greșită”, a mai spus Grindeanu.

Liderul PSD a numărat cel puțin a patra așa zisă lansare a PNRR, care se transformă într-un eșec pentru că Guvernul este incapabil să livreze o asemenea viziune strategică. Grindeanu a detaliat de ce PSD consideră că acest PNRR nu este un Plan Național.

În viziunea PSD, o asemenea construcție are nevoie de câțiva piloni fundamentali: 

1. Consens politic

 2. Dialog public

3. Implicarea actorilor sociali (patronate, sindicate ONG-uri)

4. Parteneriat cu toate autoritățile locale

5. Depolitizare și transparență în alocarea fondurilor.

“Se refuză inexplicabil dezbaterea acestui PNRR cu partidele din Parlament dar și cu mediul economic și societatea civilă. Aceasta este calea sigură spre un alt eșec de proporții pe care îl vor deconta nu doar guvernanții, ci noi – toți românii. Calendarul de aprobare al PNRR prezentat de Guvern ne arată că România ar putea avea un plan aprobat de abia începând cu luna septembrie 2021, ceea ce înseamnă că banii europeni nu vor veni prea devreme”, a acuzat Grindeanu.

PSD mai acuză Guvernul că acest plan nu are în spate nici un studiu de impact, nici o evaluare de piață și, mai ales, nu pune în centrul său cetățeanul, familia, generațiile tinere.

“Pune în centru pe oamenii de la putere și firmele lor de casă care să facă ori consultanța la proiecte, ori să devină sugativă de bani europeni”, a adăugat Sorin Grindeanu.

O altă acuzație lansată de PSD este că proiectul Guvernului nu asigură o dezvoltare locală echilibrată la nivel național și multe proiecte importante, ce pot fi implementate în diverse zone ale țării, au fost scoase de la finanțare

“De fapt, au procedat ca de obicei, au ținut banii blocați la Palatul Victoria, la pixul miniștrilor. Documentul nu este rezultatul unei viziuni integrate de construcție a infrastructurilor critice ale țării, ci este strivt efectul unui troc politic în interiorul coaliției. Plus satisfacerea orgoliului prezidențial, printr-un copy-paste jenant al întregului proiect România Educată, care – de bun ce este – nu s-a mișcat vreun milimetru de șase ani încoace. Din acest punct de vedere, este un document care nu are legatură cu prezentul și cu viitorul, ci dorește reabilitarea trecutului”, a concluzionat prim-vicepreședintele PSD.

Liderii PSD au prezentat și ce tipuri de proiecte lipsesc din PNRR

“Noi avem o alta viziune. Pornim de la ceea ce doresc țările UE, Comisia Europeană cu acest Plan. Sunt câteva obiective mari: să rezolvăm în același timp criza economică și criza sanitară, să ne revenim rapid din punct de vedere economic, dar în același timp să schimbăm modelul de societate și economie spre care ne îndreptăm - mai multă digitalizare, mai multă grijă pentru mediu, acces echitabil la educație și sănătate pentru toți, mai multă competitivitate, mai multă inovare.Pornind de la aceste obiective am analizat ce clustere de competitivitate, ce avantaje specifice are Romania și cum putem folosi aceste fonduri pentru a consolida economia, pentru a reduce decalajele economice si sociale”, a mai spus Grindeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel