PSD amână desemnarea unui candidat pentru București. Negocieri cu ALDE și UNPR

PSD a amânat în mai multe rânduri luarea unei decizii finale cu privire la candidaţii formaţiunii pentru primăriile din Capitală, deşi numele cel mai des vehiculat este Gabriela Firea, un motiv fiind impasul negocierilor cu UNPR şi ALDE pentru susţinere, potrivit unor surse social-democrate.

PSD amână luarea unor decizii cu privire la candidaţii pentru alegerile locale, în special în ceea ce îi priveşte pe cei din Capitală.

Surse social-democrate au relatat pentru News.ro că liderii PSD ar fi trebuit să se reunească de două ori în cursul acestei săptămâni - o dată în cadrul Biroului Permanent Naţional şi o dată în cadrul Comitetului Executiv Naţional - pentru validarea unor noi candidaturi. Cele două şedinţe au fost amânate, fără a fi stabilită o dată pentru întrunirea celor două foruri de conducere ale PSD.

Lideri ai partidului spuneau că amânarea este provocată de agenda parlamentară încărcată, precum şi de evenimentele organizate de 1 martie - mulţi social-democraţi de la vârful partidului fiind implicaţi în activităţi în filialele lor.

Cu toate acestea, surse social-democrate au declarat, pentru News.ro, că amânările au legătură cu impasul în negocierile cu ALDE şi UNPR cu privire la stabilirea unor candidaţi susţinuţi de toate cele trei formaţiuni, în special pentru Capitală.

Mai mult, au apărut probleme şi cu unii dintre social-democraţii care şi-au anunţat intenţia de a candida, precum deputatul Cristian Rizea (care dorea să candideze la Primăria Sectorului 5), în cazul căruia DNA a cerut Parlamentului aviz pentru reţinere şi arestare preventivă. Unii lideri PSD au spus, potrivit informaţiilor News.ro, că este vorba şi despre o anumită prudenţă legată de faptul că şi alţi eventuali candidaţi vehiculaţi la nivelul partidului ar putea intra în vizorul DNA în această perioadă dinaintea campaniei electorale.

În ceea ce priveşte bătălia pentru Capitală, PSD a amânat în mai multe rânduri luarea unei decizii, liderul Liviu Dragnea afirmând că se fac în continuare analize. Prima şansă în partid pentru desemnarea drept candidat la Primăria Generală o are senatorul Gabriela Firea, susţinută şi de Liviu Dragnea, însă PSD nu a luat nici în cazul ei o decizie. Potrivit unor surse social-democrate, anunţul PNL privind schimbarea candidatului la Primăria Capitalei a modificat strategia PSD, care a comandat un nou sondaj pentru a verifica şansele Gabrielei Firea în competiţie cu Ludovic Orban.

Un alt impediment este, însă, stadiul negocierilor cu UNPR şi ALDE. PSD, deşi a decis că nu va candida pe liste comune cu un alt partid, şi-ar dori susţinerea foştilor parteneri de alianţă pentru candidatul propriu. Probleme au apărut însă în momentul în care, potrivit unor surse politice, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să negocieze cu UNPR. PSD era astfel în situaţia de a alege între susţinerea UNPR sau ALDE, o decizie neputând fi luată, deşi social-democraţii înclinau, în mare parte, către o alianţă cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu.

În PSD au apărut însă informaţii, încă de la începutul acestei săptămâni, cu privire la retragerea lui Gabriel Oprea, astfel încât luarea unei hotărâri a fost amânată. Liviu Dragnea a dorit să vadă cum vor evolua lucrurile în UNPR şi cum va reacţiona Călin Popescu Tăriceanu faţă de noua conducere a Uniunii.

Liviu Dragnea a afirmat chiar că urmează să discute cu liderul interimar al UNPR, Neculai Onţanu, cu privire la colaborarea între cele două formaţiuni, dar nu este exclusă nici o întâlnire în format de trei, alături şi de Călin Popescu Tăriceanu. Orice decizie finală va fi luată, însă, cel mai probabil, abia după ce UNPR îşi va alege un preşedinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel