PSD - ALDE - Iohannis. Toni Neacșu: Prima mișcare. Cine cedează primul. Cine va pierde

În opinia lui Toni Neacșu, președintele Klaus Iohannis „va forța în prima fază o blocare a activității Guvernului, refuzând toate propunerile”.

„Pentru ca nu cumva să ne plictisim, urmează o confruntare politico-juridică interesantă, cel puțin dacă situația e privită la rece, ca jurist.

Miza este următoarea: care din cele două blocuri politice - PSD-ul și opoziția vor fi obligate să dovedească o majoritate în Parlament, respectiv Guvernul, prin obținerea unui nou vot de încredere sau, dimpotrivă, opoziția lărgită, care trebuie să dovedească faptul că poate trece o moțiune de cenzură.

Realitatea politică și volatilitatea alianțelor par a arăta că cine se va adresa Parlamentului primul pentru a încerca să dovedească existența unei majorități consolidate (în ambele cazuri este vorba despre majoritatea senatorilor și deputaților) are toate șansele să piardă.

Dacă mai întâi se va depune o moțiune de cenzură este posibil ca aceasta să nu strângă numărul de voturi necesare ceea ce înseamnă o întărire și legitimare juridică a Guvernului.

Dacă dimpotrivă premierul se va adresa Parlamentului pentru un vot de încredere este de asemenea posibil să nu-l obțină ceea ce înseamnă automat demiterea Guvernului.

Altfel spus, fiecare spune "nu vreau să-ți arăt eu cât de slab ești, arată-mi tu cât de puternic ești, arată-mi câte voturi ai"!

Prima mișcare o va face Președintele României, chiar astăzi, însă mai mult ca sigur că întreg conflictul se va încheia abia după intervenția Curții Constituționale.

În acest moment situația politică a Guvernului este precară. Demisiile miniștrilor ALDE înseamnă, din punct de vedere constituțional, că s-a schimbat compoziția politică a Guvernului, astfel încât potrivit art. 85 alin. 3 din Constituție Președintele nu mai poate numi direct miniștri plini, dacă mai întâi nu se obține aprobarea Parlamentului. Însă, nici Constituția nici Codul administrativ, care a înlocuit vechile reglementări, nu stabilește un termen până la care premierul să fie obligat să se adreseze Parlamentului pentru a obține un nou vot de încredere. În același timp, potrivit art. 107 din Constituție, art. 46 din Codul administrativ și a cel puțin două decizii ale Curții Constituționale, Președintele nu poate refuza numirea unor miniștri interimari, pe o perioadă de maxim 45 de zile.

În consecință, în lectura pe care o dau eu Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale în materia conflictelor juridice similare, Președintele nu poate legal numi noi miniștri cu mandat deplin în Guvern (Dana Gîrbovan, Șerban Valeca, Iulian Iancu), întrucât compoziția politică a Guvernului s-a schimbat, dar nici nu poate refuza arbitrar numirea interimarilor pe portofoliile lăsate libere de către ALDE.

Pentru că miza este cine cedează primul și se adresează Parlamentului, acesta fiind probabil și cel care va pierde, Președintele are tot interesul să pună presiune pe premier pentru a se prezenta în Parlament și a face dovada că are o majoritate parlamentară, în timp ce Viorica Dăncilă și PSD-ul au tot interesul să tergiverseze o soluție constituțională și să forțeze o funcționare a Guvernului cu miniștri interimari o perioadă cât mai lungă de timp. O prevedere ciudată din noul Cod administrativ (art. 46 alin. 3) pare a permite numirea succesivă a mai multor miniștri interimari.

Încep mutările

Întrucât începând chiar de azi se vor începe mutările în această partidă de poker politic, probabil că Președintele va forța în prima fază o blocare a activității Guvernului, refuzând toate propunerile.

Indiferent de această primă decizie, se va ajunge mai mult ca sigur la Curtea Constituțională, care va trebui să rezolve și acest blocaj constituțional.

Guvernul probabil va sesiza Curtea după ce i se resping mai multe propuneri de miniștri interimari, în timp ce și Președintele va putea sesiza Curtea în situația în care va dori obligarea premierului prin decizie a CCR să obțină acordul Parlamentului pentru noile propuneri de miniștri, atât timp cât structura politică a Guvernului s-a modificat”, a scris, miercuri după-amiază, Toni Neacșu pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel