Urmărește emisiunea live


Prună (USR), ”fără penali în funcții publice”. Anunțul deputatului

USR
USR

Deputatul Uniunii Salvaţi România (USR) Cristina Prună a declarat vineri, la Oradea, că reprezentanţii formaţiunii vor demara, cel mai probabil, pe 31 martie a.c., strângerea celor 500.000 de semnături necesare pentru a depune iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei, numită "Fără penali în funcţii publice" . 

"Estimăm că publicarea în Monitorul Oficial va avea loc undeva spre sfârşitul lunii martie, ceea ce ne va permite ca pe 31 martie să începem efectiv campania de strângeri de semnături", a declarat, în conferinţă de presă, deputata Cristina Prună. 

USR va avea la dispoziţie şase luni în care să adune semnăturile necesare. În fiecare reşedinţă de judeţ şi sectoarele din Bucureşti, USR va avea corturi pentru semnături. 

"Noi estimăm că impactul va fi mult mai mare decât cele 500.000 de persoane. Ne dorim să ajungem chiar la un milion de semnături. Considerăm că undeva, la începutul lunii septembrie, vom avea strânse aceste semnături, după care vor fi depuse la Parlament şi să intre în procesul legislativ", a precizat deputatul USR. 

De asemenea, iniţiativa cetăţenească demarată de USR a mai fost prezentată vineri, la Oradea, şi de deputaţii USR Silviu Dehelean şi Claudiu Năsui. 

"Proiectul a pornit anul trecut, în primăvară, printr-o dezbatere la Bucureşti despre interdicţia pe care ar trebui să o impunem în legislaţie, de accedere în funcţii publice a persoanelor condamnate penal. Concluzia acestei dezbateri a fost că singura modalitate de a limita accesul celor care au condamnări definitive în Parlament ar fi revizuirea Constituţiei. Aceasta putea fi făcută pe cale parlamentară, dar am considerat că astfel iniţiativa nu ar avea suficientă tracţiune, suficientă justificare, aşa că am hotărât pe calea unei iniţiative cetăţeneşti", a spus Dehelean. 

Nou aliniat în Constituție

Potrivit lui Silviu Dehelean, iniţiativa prevede introducerea unui nou alineat la Articolul 37 al Constituţiei, textul avut în vedere fiind că "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării". 

[citeste si]

Potrivit reprezentanţilor USR, interdicţia ar trebui limitată în timp şi ar urma să înceteze odată cu intervenirea unei forme de îndepărtare a pedepsei: reabilitarea, dezincriminarea sau amnistia. 

Iniţiativă cetăţenească susţinută de USR "Fără penali în funcţii publice" a fost lansată în luna februarie. Textul cu expunerea de motive este depus la Consiliul Legislativ care urmează să dea un aviz, după care se va publica în Monitorul Oficial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel