EXCLUSIV  Proteste Franţa, lovitură pentru România. Vâlcu: Regimul de la Bucureşti, prima ţintă

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Jurnalistul Val Vâlcu analizează protestele 'vestelor galbene' din Franţa şi reacţia de luni seara a preşedintelui Macron apreciind că România va avea de suferit de pe urma evenimentelor din Hexagon.

Val Vâlcu apreciază faptul că protestele din Franţa din ultimele săptămâni nu vor duce la o demisie a preşedintelui Macron şi că nici măcar partidele din opoziţie nu-şi doresc acest lucru, nefiind, încă, pregătite pentru o campanie electorală. Emmanuel Macron rezistă fără doar şi poate, întrucât este şi va fi în continuare susţinut de către elitele din Franţa, de marile puteri economice, de sistemul bancar, contrabalansând forţa protestelor la care participă cealaltă parte a societăţii, oamenii din pătura de jos, cei defavorizaţi, aflaţi într-o situaţie dificilă. În plus, alegerile sunt departe, iar nici partidele de opoziţie nu sunt pregătite de eventuale alegeri anticipate după o demisie a lui Macron - lucru greu de crezut. 

Meciul politic se joacă

Aşa cum a fost propulsat în faţa electoratului prin strategii de imagine, probabil că şi acum vor fi declanşate mişcări similiare pentru salvarea preşedintelui, iar meciul politic se joacă. Suntem la trei ani de următoarele alegeri, elitele economico-financiare sunt grupate în jurul lui, iar partidele tradiţionale sunt destabilizate şi nu s-au refăcut suficient. În plus teama de derapaje extremiste şi populiste este prezentă şi va face ca sistemul să rămână în echilibru. Nu va forţa nimeni alegeri anticipate pentru că nu se ştie dacă nu cumva le va câştiga Le Pen. În Franţa lucrurile nu vor merge spre o schimbare brutală a sistemului macronian.

Macron va fi mult mai activ în plan extern

În schimb, ca să recâştige teren acasă, Macron va fi, probabil, mult mai activ în plan extern şi asta nu poate decât să ne sperie pentru că am văzut, din experienţa ultimilor ani, că România a fost sacul de box pentru toţi liderii vest-europeni atunci când aceştia aveau nevoie de capital electoral în propriile ţări: când au fost alegeri în Franţa, Germania sau Olanda, liderii politici au punctat electoral scoţând România din Schengen. Totodată, având în vedere conflictul intern, România e cea mai predispusă loviturilor de imagine ale liderilor occidentali. Se aplică, aici, regula străzii: dacă ai luat un şut de la unul mai puternic, te duci şi tu să-i dai o palmă unuia mai slab, ca să te răzbuni. 

România, prima ţintă

Spre deosebire de Trump, nu am văzut ca Macron să acţioneze în favoarea industriei franceze. Trump îşi foloseşte puterea pentru a aduce locuri de muncă, pentru a genera creşterea economiei americane. El nu are acest stil de politică fiind, poate, constrâns şi de regulamentele europene care nu-i permit să acţioneze precum liderul american. Ceea ce, probabil, va face ca acesta să încerce să recâştige capital lovind pe unul mai slab. Iar regimul de la Bucureşti, atacat şi pe plan intern, vulnerabil extern, este prima ţintă. Pentru că, dacă riscă să acţioneze astfel cu lideri suveranişti mai puternici gen Ungaria, Polonia, Slovacia, să i se dea cu flit. Şi atunci, cel mai vulnerabil e Bucureştiul, apreciază Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel