Propunere șoc pentru păstrarea USL: liste comune la europarlamentare

Crin Antonescu și Victor Ponta poartă discuții la această oră pentru rezolvarea tensiunilor din USL și pentru salvarea alianței. Din surse PSD am aflat că social-democrații vor face o propunere șoc liberalilor: liste comune la europarlamentare!

Lista USL la europarlamentare va fi deschisă de Mircea Geoană, pe care îl recomandă expertiza în politica externă și contactele pe care și le-a făcut în lumea diplomației. Împărțirea locurilor eligibile se va face după algoritmul folosit la alegerile din 2012.

Propunerea PSD are scopul de a calma situația în interioprul coaliției și de a restabili încrederea între parteneri. Pe lângă disputele generate de temele controversate ale guvernării, cum ar fi Roșia Montană și gazele de șist, unde Crin Antonescu l-a lăsat în off side pe premierul Ponta, o sursă majoră de tensiune vor fi alegerile europarlamentare din 2014. Efectivele celor două partide majore ale USL ar fi puse în confruntare la bază, ceea ce ar putea duce la presiuni pentru separare, până la prezidențiale.

Pe de altă parte, o candidatură comună la europarlamentare ar face dificilă separarea cu doar șase luni înainte de prezidențiale și lansarea unui contra-candidat pentru Antonescu din partea PSD.

Mai mult, se ia în calcul și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din 2016, sau la anticipate realizate de comun acord cu noul președinte, pentru a reforma Parlamentul. Astfel, pentru Camera Deputaților se va merge pe votul pe liste, care vor fi comune, iar senatorii vor fi aleși de reprezentanții regiunilor. Pe lângă calmarea spiritelor în USL, această propunere i-ar putea ajuta pe social democrați și liberali să absoarbă șocul unui parlament cu doar 300 de locuri, față de peste 500, în prezent și să atenueze erodarea la guvernare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel