Propunere șoc! Dezvoltatorii imobiliari, obligați să vândă ieftin

Statul ar putea obliga dezvotatorii imobiliari să construiască locuinţe sociale. Draftul unei strategii redactate de Ministerul Dezvoltării propune ca, de exemplu, 20% dintre apartamentele noi, să coste sub 50.000 de euro.

Constructorii care nu sunt de acord, nu primesc autorizaţie. Este propusă inclusiv înfiinţarea unui parteneriat public privat pentru construirea unor blocuri destinate exclusiv închirierii.

Viitoarele proiecte imobiliare ar putea avea în acelaşi loc atât locuinţe la preţul pieţei, cât şi locuinţe sociale. Este una dintre propunerile din Strategia Naţională de Locuire, al cărei draft a fost obţinut de Capital. Documentul, care este întocmit de Ministerul Dezvoltării, spune că înţelegerile încheiate între dezvoltatorii imobiliari şi primării există în mai multe ţări şi nu descurajează investiţiile.

Însă, schiţa strategiei dă de înţeles că în România nu ar fi o înţelegere, ci mai degrabă o constrângere. Autorităţile locale pot condiţiona eliberarea autorizaţiilor de construcţie de livrarea unui anumit procent de locuinţe sociale. Ministerul Dezvoltării spune că, de exemplu, 20% dintre locuinţele dintr-un complex imobiliar nou, pot să coste sub 50.000 de euro. Însă fiecare primărie în parte ar urma să aibă libertatea de a decide numărul de apartamente ieftine de care are nevoie.

Detaliile concrete ale acestei prevederi încă nu au fost stabilite şi, pentru aplicarea lor, vor trebui modificate mai multe legi.

În acelaşi timp strategia propune înfiinţarea unor parteneriate public-private între primării şi dezvoltatori pentru chirii. Pe baza acestor înţelegeri, autorităţile locale le-ar pune la dispoziţia investitorilor imobiliari terenuri pe care să fie construite blocuri destinate închirierii. Dezvoltatorii ar urma să încaseze chiriile timp de 30 de ani, după care clădirile ar rămâne în proprietatea primăriilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel