Propunere importantă prezentată șefului Camerei Deputaților

Camera Deputaților
Camera Deputaților

Propunerea privind posibilitatea organizării de referendumuri locale pentru demiterea parlamentarului, prezentată Preşedintelui Camerei Deputaţilor de către Preşedintele CNMR.

Membrii Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR) s-au întâlnit luni, 8 august 2016, la Camera Deputaţilor, cu Preşedintele acesteia, Florin Iordache.

În debutul întâlnirii, preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, i-a prezentat Preşedintelui Camerei Deputaţilor propunerea CNMR privind modificarea legislaţiei sau, dacă e necesar, a Constituţiei, astfel încât membrii Parlamentului să poată fi demişi prin referendum la nivelul circumscripţiei pe care o reprezintă în măsura în care aceştia nu îşi îndeplinesc activitatea din circumscripţie în mod responsabil şi transparent. Preşedintele Camerei Deputaţilor a luat act de propunerea avansată de preşedintele CNMR, urmând ca aceasta să fie analizată.

Cu această ocazie, membrii CNMR au solicitat şi primit susţinere din partea Preşedintelui Camerei pentru măsurile considerate prioritare în acest moment, respectiv:

1. Constituirea unei evidenţe online a parlamentarului cu privire la detaliile activităţii din circumscripţie (audienţe, deplasări în circumscripţie, întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale), precum şi cu privire la consultările avute în circumscripție cu societatea civilă, în zilele de joi și vineri, și prezentarea, în detaliu, a rezultatelor acestor activităţi pe site-ul Camerei Deputaţilor.
2. Prezentarea de către Parlament a unui plan de măsuri privind întărirea unității statului român în vederea celebrării a 100 de ani de la Marea Unire în spiritul toleranței și echilibrului social în raport cu minoritățile naționale.
3. Asigurarea creşterii transparentizării activităţii Parlamentului în relaţia cu societatea civilă (un input online în timpul dezbaterilor).

Inafara măsurilor sus menţionate, membrii CNMR au ridicat în cadrul discuţiilor şi alte probleme de o reală importanţă pentru România şi dezvoltarea acesteia.

4,5% pentru Educație

Membrii CNMR din sectorul educaţional prezenţi la întânire au solicitat Preşedintelui Florin Iordache sprijin parlamentar pentru alocarea a 4,5% din PIB pentru sectorul educațional în bugetul pentru anul 2017. Florin Iordache a asigurat reprezentanţii CNMR că va solicita preşedinţilor Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ca în data de 13 septembrie a.c. să aibă loc o şedinţă comună a celor două comisii la care să fie prezenţi şi membrii CNMR în vederea discutării şi găsirii de soluţii în această problemă.

Problema absorbţiei fondurilor europene a fost un subiect ridicat de majoritatea membrilor CNMR, aceştia cerând Preşedintelui Camerei Deputaţilor sprijin în vederea stabilirii unei întâlniri cu ministrul Fondurilor Europene şi reprezentanţi ai ministerului. Florin Iordache i-a asigurat pe membrii CNMR că va solicita Comisiei pentru afaceri europene să stabilească această întâlnire la care să participe reprezentanţii Coaliţiei.

Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi vicepreşedinte CNMR, a adus în discuţie necesitatea respectării modificărilor aduse la Legea 269/2015 privind măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare, Florin Iordache precizând că va face o solicitare către Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice în vederea stabilirii de către aceasta a unei întâlniri cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Probleme din piața energiei

Ion Popescu, preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian şi vicepreşedinte CNMR, a prezentat problemele cu care se confruntă astăzi piaţa energiei, solicitând sprijinul Preşedintelui Camerei Deputaţilor în scopul stabilirii unei întâlniri cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la Camera Deputaţilor. Florin Iordache a asigurat reprezentanţii CNMR că va solicita Preşedintelui Comisiei pentru industrii şi servicii, deputat Iulian Iancu, să stabilească, la începutul sesiunii parlamentare, o întâlnire cu ministrul Energiei, la care să fie prezenţi şi membrii CNMR.

Cât priveşte modificarea legii care reglementează statutul controlorului civil de trafic aerian din România, iar vârsta maximă de pensionare a Controlorului de Trafic Aerian Civil să fie de 55 de ani, în loc de 65 de ani cum este în prezent (unul dintre punctele negociate de CNMR cu liderii Grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor), această problemă se află deja în discuţia reprezentanţilor Romatsa şi ai Parlamentului care colaborează în scopul identificării formulei tehnice şi legale.

La finalul întâlnirii, cei prezenţi au agreat necesitatea permanentizării întâlnirilor de lucru, acestea având loc trimestrial sau ori de câte ori este nevoie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel