Proprietarul Liberty Galați, în anchete internaționale. Scandal de milioane de euro. Cum este afectat business-ul românesc

Un grup infracțional cu ramificații în România și Italia a deturnat aproape 1 milion de euro din fonduri UE / Foto: Markus Spiske - Pexels
Un grup infracțional cu ramificații în România și Italia a deturnat aproape 1 milion de euro din fonduri UE / Foto: Markus Spiske - Pexels

Se pare că anul a început prost pentru baronul oțelului Sanjeev Gupta, proprietarul GFG Alliance (Gupta Family Group) care deține și combinatul Liberty Galați din România. Pentru omul de afaceri anglo-indian, căderea a început în martie 2021, când principalul său finanțator, Greensill Capital, a intrat în faliment.

În încercarea de a-și salva imperiul de numeroasele probleme financiare, care amenință închiderea unora dintre fabricile din Franța, Gupta ar fi încercat salvarea fabricilor sale din Liege, printr-un ajutor din partea Liberty Galați constând în rulouri laminate la cald și refinanțarea unor datorii. Todayinliege.be relatează însă că planul a eșuat, 700 de angajați fiind în pericol de a-și pierde locurile de muncă. 

Potrivit Financial Times, informație preluată ulterior de majoritatea presei internaționale, Parchetul din Paris a deschis anul trecut o anchetă privind suspiciuni de "utilizare abuzivă a activelor corporative" și de "spălare de bani" în cadrul conglomeratului său GFG Alliance. Printre fapte: dispariția misterioasă a unui împrumut garantat de stat de 18 milioane de euro într-un cont din Germania.

Ancheta Parchetului din Paris care riscă să scuture imperiul lui Gupta a început mai întâi la nivel regional, după dispariția unui împrumut garantat de stat, în valoare de 18 mil Euro, acordat topitoriei Liberty Aluminium Poitou din Vienne, Franța, aparținând grupului GFG. Potrivit angajaților fabricii care au raportat cazul, banii au dispărut la scurt timp după ce au fost plătiți. 

Publicația franceză Challenges prezintă detaliile complicate

Concret, în decembrie 2020, compania deținută de Gupta a solicitat un împrumut garantat de stat pentru a relansa activitatea de aluminiu a topitoriei. După obținerea banilor, aceștia se pare că ar fi dispărut într-unul dintre conturile băncii din Germania, după ce ar fi fost în tranzit timp de numai 48 de ore în Franța. Cum a fost identificată posibila fraudă? Banca ar fi fost obligată să recheme fondurile în Germania pentru a respecta perioada de așteptare de două luni, stabilită de guvernul francez înainte de a acorda garanția sa.

De atunci, nicio veste. Fondurile nu s-ar fi mai întors niciodată în contul fabricii de la Société Générale, și este posibil ca unele să fi dispărut în Germania, potrivit anchetatorilor. Restul este reținut în prezent de autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, după ce compania finanțatoare Greensill a fost plasată în insolvență în martie 2021. 

Potrivit mai multor foști angajați intervievați de Challenges, sistemul complex pus la punct de industriaș în companiile sale, riscă să le dea bătăi de cap anchetatorilor. Grupul lui Gupta are o structură opacă, alcătuită din mai multe holdinguri și o rețea de fabrici cumpărate prin Buy Out. Acest lucru a fost de fapt denunțat de liderii sindicali în momentul cumpărării topitoriei Poitou, în mai 2019, își amintește Jean-Philippe Juin, delegat CGT.

Din aprilie 2021, topitoria Poitou a fost plasată în lichidare judiciară

În așteptarea găsirii unui cumpărător, firma Roland Berger a fost însărcinată, la 19 octombrie, să caute candidați pentru preluarea activității, nicio companie națională nefăcând deocamdată o ofertă.

Între timp, uzina ar trebui să continue să funcționeze până în 2025 datorită comenzilor de la Renault, care va continua să se aprovizioneze cu capete de cilindri. Dar investițiile prevăzute pentru a aduce uzina la standardele moderne au fost definitiv compromise de dispariția acestui împrumut, din care o parte este în prezent înghețată într-un cont, de către autoritatea germană de reglementare financiară, BaFin, din Germania. Inițial, cazul a fost trimis în aprilie 2021 la Parchetul local din Poitiers, dar în cele din urmă a fost transferat la Paris, din cauza complexității mari a cazului și a dimensiunii sale europene.

Cum este afectat business-ul românesc

În plin scandal internațional și în contextul derivei financiare, combinatul deținut de Gupta în România, Liberty Galați, ajunge pe prima pagină a presei internaționale la începutul lui 2021 după ce și-a vândut creditele de carbon în 2020. Ulterior, se pare că și-a dat seama că nu mai poate acoperi costul poluării și ar avea nevoie de 100 milioane de euro. Mai mult, potrivit Mediafax, șefii combinatului din Galați ar fi implicați în scandalul de corupție care îl implică pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Acesta din urmă este acuzat de DNA că ar fi luat mită un tir de tablă de gard, de 100.000 lei pentru a debloca alocarea de certificate de carbon pentru Liberty Galați în valoare de 180 mil euro.

Potrivit Financial Times, consultanții chemați de GFG pentru a gândi un plan de restructurare a conglomeratului, au evaluat uzinele deținute de Gupta în Europa de Est, inclusiv Liberty Galați, la o valoare negativă de 2.6 miliarde dolari, în contextul în care au datorii de 1,6 miliarde dolari. Cu un imperiu aflat în derivă, Gupta pare că încearcă să își mascheze problemele din România cu anumite acțiuni, aici încadrându-se și oferta de preluare COS Târgoviște de la finalul anului trecut. Deși administratorul judiciar a descalificat oferta, considerând-o neserioasă, Liberty a decis sa conteste procedura, riscând să compromită mult întârziatul proces de vânzare al uzinei din Târgoviște aflate în faliment, de care depind aproape 1.000 familii.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel