Update: Proiectul a fost retras/ Proiect MApN pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

foto freepik.com
foto freepik.com

Ministerul Apărării Naționale supune consultării publice un act normativ inițiat și elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în scopul creării cadrului normativ care să permită încadrarea activității personalului civil din propriile instituții în condiții de muncă deosebite și speciale.

Update: Ministerul Apărării Naţionale anunţă că a decis retragerea proiectului legislativ de modificare a Legii nr. 263/2010, care viza crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională în condiţii de muncă deosebite şi speciale, ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment.

Potrivit unei informări de presă a MApN, procedura de transparenţă decizională pentru acest proiect de act normativ a început în data de 17 martie.

"Proiectul de act normativ în discuţie, iniţiat şi elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a avut ca scop crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din propriile instituţii în condiţii de muncă deosebite şi speciale, similar prevederilor aplicabile personalului militar şi poliţiştilor", se arată în informare. 

- ştirea iniţială -

În prezent, personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională își desfășoară activitatea în unități militare, în aceleași locuri de muncă și împreună cu personalul militar, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Spre exemplificare, potrivit prevederilor art. 43 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, personalul Ministerului Apărării Naționale este format din personal militar şi personal civil.

Personalul civil din unitățile militare este încadrat în funcții contractuale sau în funcții publice și exercită aproape toate profesiile și meseriile existente la nivel național. Organizarea structurilor militare pe timp de pace presupune, cu excepția subunităților luptătoare, entități organizatorice în care sunt prevăzute atât funcții militare, cât și funcții civile, în cadrul cărora activitățile se desfășoară în echipe mixte, formate din personal militar și personal civil.

Concret, propunerea legislativă vizează crearea dreptului personalului civil care își desfășoară activitatea în instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională de reducere a stagiului de cotizare la sistemul public de pensii realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, prin acordarea de perioade suplimentare la calculul vechimii în muncă, în vederea pensionării, potrivit prevederilor aplicabile personalului militar, respectiv polițiștilor.

Adoptarea acestei inițiative legislative va contribui direct la creșterea performanței profesionale a personalului civil care desfășoară activități împreună și în aceleași condiții cu personalul militar și polițiștii, printr-o motivare corespunzătoare cerințelor impuse de locul de muncă și activitățile desfășurate în instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională și la creșterea eficienței organizaționale, prin întărirea coeziunii microstructurilor mixte din punct de vedere al statutului personalului care le compun. Aceste rezultate preconizate au ca efecte directe și benefice asigurarea bunei funcționalități și operativității instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională și îndeplinirea în condiții de performanță a misiunilor și obiectivelor lor.

Propunerea legislativă poate fi consultată pe pagina de internet a MApN, la următoarea adresă:

https://sg.mapn.ro/proiecte/lege_pt_compl_legii_nr_263_din_2010_privind_sistemul_unitar_de_pensii_publice_641461d0b0054.pdf

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel