Proiect legislativ. Modificări la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătăţii ar putea avea 59 de comisii de specialitate, potrivit unui ordin al instituţiei aflat în dezbatere publică până pe 23 august. 

Membrii comisiilor de specialitate prevăzute la art. 1 al proiectului beneficiază de o indemnizaţie lunară de 10% din indemnizaţia secretarului de stat, care se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de art. 16 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. 

Potrivit proiectului, membru al comisiilor de specialitate poate fi orice profesionist în domeniul medical respectiv având activitate profesională, de cercetare medicală, didactică sau academică apreciată în sistemul de sănătate. Membrii comisiilor vor fi numiţi în urma unui proces de consultare a Ministerului Sănătăţii cu universităţi de profil, societăţi profesionale şi Colegiul Medicilor din România. 

Membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii se supun regimului conflictelor de interese şi 
incompatibilităţilor prevăzute de lege şi sunt obligaţi, în termen de 30 de zile de la numire, să întocmească şi să depună o declaraţie de interese, pe propria răspundere, cu privire la funcţiile şi activităţile pe care le-au desfăşurat în ultimul an calendaristic anterior momentului numirii, prevede proiectul. 

De asemenea, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii sunt personalităţi de notorietate, cunoscute în 
domeniul acestora de competenţă şi care nu deţin funcţii remunerate sau neremunerate în cadrul companiilor producătoare, deţinătoare de autorizaţii de punere pe piaţă şi distribuitoare de medicamente, dispozitive, aparatură sau echipamente medicale. 

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, reţeaua de asistenţă medicală corespunzător domeniului de specialitate din sfera de competenţă a comisiei, se precizează în referatul de aprobare al acestui ordin. 

Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii vor să dea dreptul comisiilor de specialitate să elaboreze protocoalele standardizate la nivel naţional sau să adapteze conţinutul protocoalelor internaţionale în domeniu. 

De asemenea, acestea vor putea: fundamenta deciziile ministrului sănătăţii cu privire la politicile, strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei din sfera sa de competenţă, în acord cu Programul de guvernare; identifica şi propune ministrului sănătăţii priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, corespunzător domeniului de specialitate din sfera sa de competenţă; elabora propuneri pentru pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate şi vor putea colabora cu societăţile ştiinţifice sau asociaţiile profesional-ştiinţifice în problemele majore ori de interes naţional din sfera sa de 
competenţă. 

Totodată, vor putea stabili competenţele incluse în pregătirea pentru specialitate şi vor putea alcătui tematicile examenului de medic specialist şi primar şi bibliografiile aferente. 

Cele 59 de comisii de specialitate prevăzute în proiect sunt: 

Comisia de alergologie şi imunologie clinică, Comisia de anatomie patologică, Comisia de anestezie şi terapie intensivă, Comisia de boli infecţioase, Comisia de cardiologie, Comisia de cardiologie pediatrică, Comisia de chirurgie cardiovasculară, Comisia de chirurgie generală, Comisia de chirurgie orală şi maxilo-facială, Comisia de chirurgie pediatrică, Comisia de chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, Comisia de chirurgie toracică, Comisia de chirurgie vasculară, Comisia de dermatovenerologie, Comisia de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Comisia de endocrinologie, Comisia de epidemiologie, Comisia de farmacologie clinică, toxicologie şi toxicodependenţă, Comisia de gastroenterologie, Comisia de gastroenterologie pediatrică, Comisia de genetică medicală, Comisia de geriatrie şi gerontologie, Comisia de hematologie, Comisia de igienă, Comisia de medicină alternativă, Comisia de medicină de familie , Comisia de medicină de laborator, Comisia de medicină de urgenţă şi dezastre, Comisia de medicină dentară, Comisia de medicină internă,Comisia de medicină legală, Comisia de medicina muncii, Comisia de microbiologie medicală, Comisia de nefrologie, Comisia de nefrologie pediatrică, Comisia de neonatologie, Comisia de neurochirurgie, Comisia de neurologie, Comisia de neurologie pediatrică, Comisia de obstetrică-ginecologie, Comisia de oftalmologie, Comisia de oncohematologie pediatrică, Comisia de oncologie medicală, Comisia de radioterapie, Comisia de ortopedie pediatrică, Comisia de ortopedie şi traumatologie, Comisia de otorinolaringologie, Comisia de paliaţie, Comisia de pediatrie, Comisia de pneumologie, Comisia de pneumologie pediatrică, Comisia de psihiatrie, Comisia de psihiatrie pediatrică, Comisia de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară, Comisia de medicină fizică şi de reabilitare , Comisia de reumatologie, Comisia de sănătate publică şi management, Comisia de transfuzii şi Comisia de urologie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1