EXCLUSIV  Programul Apă-Canal 2024. Când începe și cum sunt alocați banii. Laurențiu Neculaescu (AFM), detalii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a oferit informații despre Programul Apă-Canal.

"Programul Apă-Canal va începe pe 5 aprilie, la ora 10:00 - se deschide sesiunea de finanţare. Avem 1,5 miliarde de lei alocate acestui program. Vom merge, la fel, cu o supracontractare de 100%. Asta înseamnă că vom primi aplicaţii până la convergența sumei de 3 miliarde, după care aplicaţia se va închide.

Este un program care se adresează unităţilor administrativ-teritoriale. În cadrul acestui program, vor primi finanţare, în funcţie de numărul de locuitori. Pentru UAT-urile care au până în 5.000 de locuitori, finanţarea este de 12 milioane, pentru cele care au între 5000 şi 10.000 de locuitori - 12 milioane de lei, pentru cele care au peste 10.000 de locuitori - 30 de milioane de lei. Toţi acești bani sunt nerambursabili 100%, dacă sunt cheltuiţi pentru cheltuielile eligibile aşa cum au fost ele definite în ghidul de finanţare.

Nu finanţăm doar extinderi de reţele sau înfiinţare de reţele noi. Finanţăm inclusiv reabilitarea de reţele, dacă sunt reţele vechi cu probleme, cu pierderi mari. Finanţăm inclusiv sursele de apă, pentru că sunt UAT-uri care au probleme cu apa şi nu au apă suficientă - finanţăm forajul de puțuri sau aducţiuni. Tot ce ţine de staţii epurare, de tratare, de pompare.

Conceptul acestui ghid este unul foarte simplu. Noi alocăm o sumă de bani în funcţie de populație, iar UAT-ul respectiv îşi alege categoria de lucrări astfel încât să se încadreze în acea sumă de bani. Nu acceptam extinderi de rețele doar de apa. Dacă doresc să facă extinderi de rețele de apă, atunci obligatoriu trebuie să facă și canalizare. Acea apă trebuie să se ducă undeva", a spus Laurențiu Neculaescu.

Cât durează evaluarea

"Începe depunerea proiectelor pe 5 aprilie, apoi va începe evaluarea care probabil va dura între 8 şi 10 luni, pentru că discutăm de proiecte investiţionale, unde trebuie analizate studii de fezabilitate şi documentaţii tehnice. Eu sper că undeva până la sfârşitul acestui an să finalizăm evaluarea şi să semnăm contractele de finanţare, astfel încât anul viitor să intre în execuţie", a mai spus acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel