Program dedicat problemelor de sănătate mintală și de comportament ale copiilor și adolescenților, la noua Clinică ALIAT TEEN

Program dedicat problemelor de sănătate mintală și de comportament ale copiilor și adolescenților, la noua Clinică ALIAT TEEN
Program dedicat problemelor de sănătate mintală și de comportament ale copiilor și adolescenților, la noua Clinică ALIAT TEEN

Clinica ALIAT din București anunță deschiderea unui program dedicat problemelor de sănătate mintală și de comportament ale copiilor și adolescenților, în cadrul noii CLINICI ALIAT TEEN situată în București, pe Regina Maria 23.

În paralel, va fi lansată inițiativa #smarteens by ALIAT a Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală, sub forma unei platforme interactive online care va răspunde nevoii de informare, consiliere și tratament pentru adolescenți, în contextul amplificării problemelor de comportament ale acestora. Aceasta se poate accesa la adresa www.adolescenteen.ro.

Copiii și părinții pot beneficia de servicii dedicate problemelor de sănătate mintală și de comportament asociate copilăriei și adolescenței în cadrul noii Clinici ALIAT TEEN, deschisă la începutul acestui an în București (Bd. Regina Maria nr. 23), cu o echipă de sprijin și consiliere formată din specialiști în pshiatrie pediatrică și psihoterapie. În plus, noua clinică beneficiază și de expertiza în adicții și tulburări de comportament a medicilor și psihoterapeuților de la Clinica ALIAT, prima clinică deschisă de Asociația ALIAT, care a tratat, în ultimii 5 ani, peste 5.000 de persoane cu diferite dependențe.

Serviciile Clinicii ALIAT TEEN

Noua clinică își propune să ofere servicii de tratare a dependențelor (de substanțe, de calculator, de jocuri de noroc) și de sprijin pentru abordarea altor probleme de comportament (absenteism școlar, auto-vătămare) și de sănătate mintală (anxietate, depresie) ale copiilor și adolescenților. Aceste servicii constau în:

  • Evaluare, tratament și monitorizare psihiatrică realizate de medicul psihiatru pediatru, oferite în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București
  • Evaluare psihologică complexă pentru copil și familia acestuia Intervenții psihologice și psihoterapeutice specializate, individuale și de grup (când condițiile sanitare vor permite) pentru tinerii pacienți și familiile acestora
  • Activități complementare de tip art terapie, cursuri de dezvoltare a abilităților sociale pentru adolescenți, cursuri de dezvoltare a abilităților de parentale.

”În România s-au dezvoltat în ultimul timp numeroase servicii de sănătate mintală a copilului mic, mai ales în ce privește abordarea autismului, în schimb problemele copilăriei târzii și ale adolescenței sunt foarte puțin spre deloc abordate. Fără să încercăm a dramatiza, este important să spunem totuși că, în acest moment, părinții copiilor și adolescenților cu probleme de consum de droguri, de integrare în viața școlară și socială, de control al impulsurilor nu au un serviciu specializat unde să se adreseze. Începem astăzi, împreună cu colegii mei psihiatri și psihologi și cu familiile cu care deja suntem în proces de tratament și sprijin psihologic, să oferim un răspuns acestor manifestări ale adolescenței, o vârstă critică prin intensitatea și importanța problemelor care apar și care vor modela destinul viitorului adult”, a explicat Dr. Eugen Hriscu, Director medical la Clinica ALIAT București și Președinte la Asociația ALIAT pentru Sănătate Mintală.

2. Program de... (clinica-aliat-teen-din-bd-regina--maria-23-bucuresti_49795000.jpg)

Statistici. Studiul ESPAD din 2020 

Inițiativa se bazează de altfel și pe cele mai recente statistici privind consumul de alcool și droguri, dar și de jocuri de noroc și social media, în rândul elevilor de 16 ani (studiul ESPAD din 2020):

  • România înregistrează scoruri peste media europeană la debutul precoce, de la vârste mici (13 ani sau mai devreme), în consumul de substanțe (tutun, alcool, droguri);
  • depășim aproape de două ori media europeană la consumul zilnic de tutun (5% dintre elevii români față de 2.9% - Europa) și la consumul de medicamente calmante cu scopul de a se droga (9.3% față de media ESPAD de 4%);
  • depășim media și la consumul general de alcool (82% din elevii români față de media de 79%), dar și la capitolul elevi care au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool (7% față de 6.7%).

În plus, pentru prima dată, studiul ESPAD a analizat și alte comportamente periculoase, în creștere după cum arată cifrele: jocurile de noroc, jocurile online și rețelele sociale. 20% dintre elevii români de 16 ani au pariat excesiv în ultimul an (peste media europeană de 15%). Aproape jumătate stau online, pe rețelele sociale, peste 4-5 ore într-o zi de școală, în condițiile în care se discută despre efecte negative ale acestui fenomen asupra sănătății adolescenților (probleme cu somnul, anxietate, stima de sine scăzută și depresie).

În acest context, provocările sunt mari, atât pentru copii, cât și pentru părinți, și de aceea mulți au nevoie și solicită sprijin specializat, astfel încât comportamentele și acțiunile adolescenților de la această vârstă să nu îi afecteze ca adulți.

"Haideți să nu privim adolescentul ca pe un adult în miniatură, pregătit să fie cu totul independent. Adevărul este că adolescentul nu a definitivat procesul de creștere și de maturizare, deci nu este încă un adult. În schimb, cu siguranță adolescentul de azi este copilul de ieri, cu tot ce a însemnat pentru el copilăria: cu bune și cu rele. Adolescenții au nevoie să fie sprijiniți în procesul maturizării. Psihiatrii și psihologii de la Clinica ALIAT TEEN sunt pregătiți să-i însoțească pe acest drum și să le ofere sprijin și familiilor acestora. Acesta este rolul pe care noi ni-l asumăm”, a explicat Dr. Aiten Simon-Abzait, Medic specialist în psihiatrie pediatrică la Clinica ALIAT TEEN din București și coordonatorul programului ALIAT TEEN.

"De obicei, sunt consultată în situații de criză, care impun decizii pe termen scurt. Pentru mine, ca psihoterapeută, marea provocare este să acompaniez empatic adolescenții, în timp ce înțeleg și evaluez locul și rolul crizei pe perioada acestor ani tumultoşi. Procesul terapeutic poate fi mai lung sau mai scurt, în funcție de nevoile individuale ale adolescenților și ale familiilor acestora. Schimbarea înseamnă totuși creștere, așa că să nu ne temem de ea”, a adăugat și Maria K. Popa, Psihoterapeut la Clinica ALIAT TEEN din București, cu formare în Psihoterapia psihanalitică a copiilor și adolescenților.

Această componentă se adaugă proiectelor ALIAT pentru Sănătate Mintală (ALIAT - SM) de informare, educare și consiliere a tinerilor din ultimii ani, prin programul Adolescenteen și platforma online www.adolescenteen.ro, sub cupola #smarteens by ALIAT.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.clinica-aliat.ro și Facebook https://www.facebook.com/clinicaALIAT , unde vă așteptăm astăzi, de la ora 12.00, la un Facebook Live despre problemele de sănătate mintală din adolescență și posibile soluții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel