Statistică. Profitul băncilor în România

Pentru bănci, piața din România rămâne o piață atractivă. O statistică dată publicității de Banca Națională arată că acestea au obținut un profit consistent anul trecut.

Sistemul bancar din România a obţinut un profit cumulat, necompensat cu pierderile, de 7,17 miliarde de lei, anul trecut, o creştere cu 35% faţă de anul anterior, arată datele publicate de Banca Naţională a României.

Valoarea activelor era de 451,14 miliarde de lei, la finele anului trecut, cu 5,5% mai mult de la finele anului precedent, iar indicatorul ROA (profitul net anualizat faţă de total active la valoare medie) a fost de 1,59%.

Aceste active au crescut, în condiţiile în care o bancă a ieșit de pe piață ca urmare a fuziunii, respectiv finalizarea integrării Bancpost în Banca Transilvania. În momentul de față, pe piața din România funcționează 34 de bănci.
Astfel, ponderea activelor pentru sucursalele străine s-a redus la 75%, în condiţiile în care numărul băncilor străine active pe piața din România a rămas de şapte. La începutul anului trecut, a intrat pe piaţa bancară BNP Paribas.

Băncile sunt solvabile

Indicatorul de solvabilitate, care trebuie să fie de minimum 8%, a rămas aproape la acelaşi nivel, de 19,63%, faţă de 19,97%, la finele anului precedent.

În plus, indicatorul ROE (profitul net anualizat faţă de capitalurile proprii la valoare medie) a urcat la 14,85%, faţă de 12,51%, dar a scăzut faţă de nivelul maxim al anului trecut, cel de la finele lunii septembrie 2018, de 16,35%.
Rata rentabilităţii activităţii de bază a urcat la 186,92%, la finele anului trecut, de la 181,62% la finele anului precedent, dar a scăzut de la 188,33% la finele lunii septembrie 2018.

Vezi și: Sistemul bancar din România, profit. Vezi cifrele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel