Producție de grâu România. Nou record pentru țara noastră. Petre Daea: Producție istorică

 Producţia medie de grâu din acest an, de 4.836 kilograme la hectar, este o producţie istorică, fiind cu aproape o tonă mai mare decât cea de anul trecut, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la amenajarea de irigaţii Gălăţui Călăraşi din judeţul Călăraşi. 

"Avem la grâu o producţie medie de 4.836 kilograme la hectar, este o producţie istorică. România nu s-a mai întâlnit cu asemenea randament la unitatea pe suprafaţă, cu aproape o tonă peste producţia obţinută anul trecut. Şi calitatea este bună, cu indici de panificaţie, este un grâu care va intra în reţeaua de consum", a spus Daea. 

În ceea ce priveşte investiţiile programate pentru acest an în sistemul de irigaţii, ministrul a subliniat că acestea depăşesc un miliard de lei din bugetul naţional şi 431 de milioane de euro prin PNDR 2014-2020. 

"Investiţiile în irigaţii sunt de 1,031 miliarde de lei din bugetul naţional şi 431 de milioane de euro prin PNDR. Sunt lucrări în curs. Mergem şi săptămânile viitoare şi la alte lucrări de investiţii, unde veţi vedea alte lucrări de amploare care se execută în paralel. Noi trebuie să păstrăm şi apa pentru irigat şi să şi lucrăm din punct de vedere al refacerii sistemului ca atare. Iată de ce azi se decuplează două nave, lasă restul să lucreze ca să avem nivel de exploatare pentru a iriga culturile. Nu ne-a permis timpul, pentru că a plouat azi-noapte 50 de litri pe mp, şi bine că a plouat, dar mergeam într-o solă unde puteaţi vedea cum se irigă o cultură dublă de soia, aceşti fermieri care anul acesta au realizat producţii extraordinare. În cele peste 600.000 de hectare contractate se irigă şi culturi duble, înfiinţate cu soia, porumb şi floarea soarelui, fermieri care ştiu la faţa locului ce trebuie să facă", a precizat ministrul Agriculturii. 

Întrebat dacă producţiile record de anul acesta s-au datorat mai mult norocului, faptului că a plouat când a trebuit, decât irigaţiilor, şeful MADR a răspuns: "Ştiţi cum e cu norocul. Dacă România nu era însămânţată şi suprafeţele nu erau realizate la timp cu culturi şi soiuri bine stabilite nu puteam să realizăm asemenea producţii", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel