Problemele fermieri. Cioloş aruncă vina pe Guvernul Ponta

Dacian Cioloş a spus că problema agriculturii româneşti este că de 27 de ani acest domeniu este tratat ca un bazin electoral şi "o sursă de voturi manevrată populist".

"Problema agriculturii româneşti este că de 27 de ani este tratată ca un bazin electoral, o sursă de voturi manevrată populist de la un ciclu electoral la altul. Este o abordare care trebuie schimbată radical. Agricultura este un sector strategic de dezvoltare a României, fermierii - atât cei mari, cât mai ales micii fermieri - au nevoie de predictibilitate, de sprijin din partea statului pentru a creşte şi pentru a aduce bunăstare ţării şi oamenilor. În acest lucru cred şi pentru asta muncesc de o viaţă", a scris Cioloş pe Facebook.

El a adăugat că vede cum cei care se aflau la guvernare anul trecut şi acum doi ani şi ar fi trebuit să-şi facă treaba se declară îngrijoraţi de faptul că subvenţiile pentru fermieri au fost plătite cu întârziere anul acesta".

"Această grijă pentru agricultori mă bucură, dar ar fi fost bine ca ea să se manifeste şi prin fapte, în anii trecuţi, nu doar în vorbe, acum, în campania electorală. Dacă ar fi fost aşa, fermierii români ar fi beneficiat deja de mult mai multe măsuri pe care le-am inclus în Politica agricolă comună (PAC) tocmai pentru ca această politică europeană să ţină seama de problemele agriculturii româneşti", a susţinut prim-ministrul.

Cioloș dă vina pe Guvernul Ponta

Cioloş i-a asigurat pe agricultori că până în luna august au fost plătite subvenţiile în proporţie de 96%, iar până la sfârşitul acestei luni se vor plăti în avans 859 de milioane de euro pentru campania agricolă aferentă acestui an.

Potrivit lui Cioloş, Executivul ar fi plătit la timp subvenţiile în 2016 "dacă Guvernul Ponta ar fi început pregătirile în anul 2014, atunci când s-a încheiat reforma PAC, (...) şi ar fi finalizat schemele de plata înainte de octombrie 2015".

[citeste si]

"Evident, banii ar fi intrat mai devreme în conturile agricultorilor dacă Guvernul precedent ar fi alocat resursele financiare şi ar fi creat cadrul legal pentru dezvoltarea sistemului IT de plată a subvenţiilor, la care nu s-a lucrat deloc până în noiembrie 2015. Sunt lucruri pe care le-am făcut în acest an, nu promisiuni electorale", a conchis prim-ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel