Probleme pentru un asigurător RCA. Anunțul ASF

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, în urma unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății, potrivit unui comunicat al instituției.

Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare.

"Acțiunile de control și analiză au mai relevat, pentru sfârșitul anului 2015: întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la B.A.A.R. cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România; o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 — RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători; o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, la clasa 15 — Asigurări de garanții, încheiate pe teritoriul României și în Spațiul Economic European; absența unei evaluări, pe o bază prudentă, a sumelor de încasat de la societăți afiliate și diverși debitori, cu valori și vechimi semnificative, fără a ține cont, de asemenea, de deprecierea creanțelor respective", se precizează în comunicat, citează Agerpres.

Obligațiile City Insurance S.A. după comunicarea Consiliului ASF

Prin decizia ASF, activitatea de subscriere a Societății de Asigurare — Reasigurare City Insurance S.A. va fi totodată limitată la 75% din totalul sumelor de asigurare brute înregistrate în anul 2015, mai puțin clasa 15 — Asigurări de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă. Polițele de asigurare deja emise rămân valabile până la data expirării.

În termen de cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei Consiliului ASF, City Insurance S.A. are obligația să desemneze un auditor financiar, persoană juridică, pentru efectuarea unei evaluări corecte, prudente și realiste a activelor, datoriilor și capitalurilor sale proprii.

De asemenea, în termen de 20 zile de la data primirii deciziei, Consiliul de Administrație al companiei trebuie să întocmească și să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară.

Potrivit ASF, planul va cuprinde măsurile de redresare financiară, precum și modalitățile concrete și termenele de îndeplinire a măsurilor asumate de conducerea societății în vederea asigurării fondurilor proprii eligibile care acoperă SCR (Solvency Capital Requirement) sau pentru modificarea profilului de risc, a fondurilor proprii eligibile care acoperă MCR (Minimum Capital Requirement), precum și a coeficientului de lichiditate. Termenul pentru reîncadrarea în cerințele SCR este de maximum 6 luni, în timp ce termenul pentru respectarea cerințelor MCR este de 3 luni — de la aprobarea planului de redresare.

ASF mai precizează că urmare a derulării în anul 2015 a exercițiului Balance Sheet Review Extended — BSRE s-a constatat faptul că, la data de 31 decembrie 2014, Societatea de Asigurare — Reasigurare City Insurance S.A. nu se încadra în cerințele minime de lichiditate, conform regimului Solvabilitate I și nu îndeplinea prevederile privind cerința de capital de solvabilitate, conform regimului de supraveghere Solvabilitate II.

[citeste si] 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0