EXCLUSIV  Problemă VOT DIASPORA. Prișcă (PNL): ”Trebuie să o recunoaștem! Este calculată într-un mod mincinos” / VIDEO

diaspora
diaspora

În interviul moderat de jurnalistul Val Vâlcu la DC News, deputatul Răzvan Prișcă spune că avem o problemă cu diaspora și cu prezența la vot în România. 

La întrebarea despre diaspora a jurnalistului Val Vâlcu, deputatul Răzvan Prișcă spune că avem o problemă și că trebuie să o acceptăm.

”Prezența la vot în România este calculată într-un mod mincinos. Noi avem pe listele electorale prezența la vot de 18,2 milioane, cât am avut acum la prezidențiale, dar în fapt aproape 5 milioane sunt în diaspora, acei oameni sunt calculați ca fiind în țară”.

La întrebarea despre circumscripțiile din Statele Unite, Belgia, Canada, Spania, liberalul a spus: ”este una din priorități și pe lângă proiectele depuse în Parlament, avem 3-4 amendamente și trebuie convenit într-o majoritate care sunt principiile pe care vom decide alocarea mandatelor. În următoarele săptămâni se va decide la nivel politic varianta pe care se va merge. Ceea ce este clar și adevărat e că nu mai putem să stăm în minciuna aceasta, nu putem să spunem că Ministerul de Externe vorbește despre 780 000 de români afară”.

Dispar mandatele din țară

”Mai este un lucru foarte important că mandatele pe care le duci în diaspora dispar din țară pentru că noi avem o normă de reprezentare de un deputat la 73000 de locuitori. Noi nu putem să creem locuri în plus pentru că am strica norma de reprezentare. Indiferent dacă mergem pe norma cu 300 sau actuală, nu putem să aducem parlamentari în plus, e clar că vei scădea numărul de parlamentari din țară.

Este o discuție întreagă de unde îi scazi, pentru că în Spania și în Italia tu ai comunități eterogene. Într-un sat din Spania ai oameni din Vaslui, Cluj și din Caraș-Severin”, a mai zis Răzvan Prișcă.

La întrebarea și cum se face circumscripția în diaspora, deputatul liberal răspunde: ”Vor veni specialiștii care sunt acum pe diaspora, noi avem organizație în diaspora, sunt oameni care locuiesc acolo”.

Deputatul a mai spus că PNL-ul nu e un partid majoritar care să decidă agenda parlamentară fără negocieri: ”orice punct de pe ordinea de zi pe care vrem să-l discutăm trebuie să-l negociem pentru că nu suntem un partid care a fost legitimat prin vot și de aceea, eu zic în continuare că anticipatele sunt o soluție pentru legitimare de vot, pentru că îți legitimează acțiunile din Parlament”.

Vedeți aici declarația completă: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel