Privatizare societăți comerciale. Propunerea lui Șerban Nicolae, ADOPTATĂ

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind unele măsuri pentru protejarea intereselor economice ale statului, iniţiată de senatorul social democrat Şerban Nicolae, alături de mai mulţi parlamentari PSD. 

"La data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă pentru o perioadă de cinci ani aplicarea dispoziţiilor OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin legea nr. 44/1998 şi a dispoziţiilor legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Prin excepţie de la dispoziţiile articolului precedent, participaţiile statului pot fi tranzacţionate pe pieţe reglementate sau sisteme alternative de tranzacţionare autorizate conform legii, dacă la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent totalul activelor nu depăşeşte 2.000.000 lei", se arată în propunere. 

Conform altei prevederi, repararea prejudiciilor aduse intereselor statului în economie, ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, se va realiza prin restabilirea situaţiei juridice anterioare săvârşirii infracţiunii. 

Astfel, procurorul sau instanţa de judecată vor lua măsurile legale de restabilire a situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii când prejudicierea intereselor statului a rezultat în mod vădit în comiterea infracţiunii, iar restabilirea este posibilă. Acţiunile şi activele dobândite prin infracţiuni săvârşite în procesul de privatizare a societăţilor vor intra de drept în proprietatea statului la data emiterii actului de către instanţa de judecată sau procuror. 

[citeste si]

"Obligaţiile fiscale restante datorate bugetului general consolidat de către societăţile la care statul este acţionar unic sau acţionar majoritar vor fi structurate de Ministerul Finanţelor Publice într-un portofoliu unic de creanţe, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, administrat de o entitate juridică creată exclusiv cu scopul securizării creanţelor fiscale şi tranzacţionării acestora, astfel cum sunt definite potrivit legislaţiei privind piaţa de capital", reiese dintr-un alt articol. 

Totodată, regiile autonome urmează să se transforme în societăţi comerciale cu statul unic acţionar. 

"Regiile autonome care sunt organizate şi funcţionează în baza Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, cu modificările şi completările ulterioare şi care funcţionează în sectoarele menţionate la alin. 1 (cele care aparţin sectoarelor de interes strategic şi de siguranţă a statului, n.r.) se transformă în societăţi comerciale pe acţiuni în sistem dualist, conform legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi", se arată în propunere, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel