Privatizare sistem sănătate. Avocatul poporului se autosesizează: Sistemul public este în pericol

Renate Weber
Renate Weber

Avocatul poporului, Renate Weber, a anunţat că se va autosesiza în privinţa proiectului de ordonanţă care va modifica legea sănătăţii, astfel încât instituţiile private să poată efectua servicii medicale decontate din bugetul public. 

"Proiectul de OUG este, din fericire, în dezbatere publică. Aşa am şi luat cunoştinţă de el. Săptămâna viitoare vom trimite şi analiza pe care o facem şi punctul nostru de vedere. Noi doar am anunţat până acum că Avocatul Poporului este interesat de această temă, lucru firesc pentru că dreptul la sănătate este un drept prevăzut de Constituţie. Ce am constat în proiect. Sunt anumite scăpări şi sperăm ca ele să fie corectate, pentru că statul are obligaţia să asigure sănătatea populaţiei. Sigur, poate să o facă şi prin sistemul privat, dar este obligat să o facă prin sistemul public. Nu trebuie să existe o competiţie neloială între cele două, ori fix asta vedem în acest proiect", a declarat Renate Weber la Antena 3. 

Prevedere care îngrijorează - sistemul public în pericol

"Dacă fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice nu pot fi acoperite doar din fondurile contractate cu CNAS, ele vor fi acoperite cu fondurile de la bugetul de stat prin MS. Până aici, normal. Dar mai apare o prevedere care spune că lista spitalelor, modalitatea de distribuire a fondurilor, etc, se face prin ordin al ministrului. Noi, care ne luptăm cu corupţia de ani de zile, ştim că cea mai bună modalitate este prevenirea. De aceea trebuie să avem reguli clare. Când un ministru are în pixul lui posibilitatea de a distribui aceste fonduri pe criterii care pot fi subiective, atunci avem o problemă. Şi de ce ne interesează pe noi din perspectiva ocrotirii dreptului la sănătate? Pentru că, având în vedere că se întrevede o concurenţă neloială între cele două sisteme, este posibil ca sistem public să cadă în câţiva ani. 

Ori dacă asta se întâmplă, foarte mulţi oameni nu ar mai avea acces la tratamentele de care au nevoie. Vom trimite punctul nostru de vedere şi sper ca aceste lucruri să fie corectate. Modificarea să nu se facă prin OUG, ci în Parlament, cu dezbatere parlamentară, consultarea asociaţiilor, etc.", a mai spus Avocatul Poporului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel