Primul deces cauzat de GRIPĂ, în Alba

gripa-dcnews
gripa-dcnews

O pacientă diagnosticată cu gripă, care avea multiple comorbidităţi, a decedat  în Alba. Este primul caz de acest gen din județ. 

O pacientă în vârstă de 81 de ani diagnosticată cu gripă, care prezenta multiple comorbidităţi, a decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti a confirmat, în cazul pacientei, prezenţa virusului gripal A H1 pdm 09. Femeia prezenta multiple comorbidităţi şi nu era vaccinată împotriva gripei.

Evoluție fulminantă a bolii

Pacienta a fost internată iniţial la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia şi, ulterior, transferată pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, unde a decedat, în ciuda eforturilor depuse de medici.

Este primul caz de deces în Alba, din acest sezon, la un pacient diagnosticat cu virus gripal, confirmat la Institutul Cantacuzino Bucureşti.

Recomandări pentru populație 

Este necesar ca populaţia să aplice cu rigurozitate recomandările specialiştilor pentru evitarea îmbolnăvirilor şi a răspândirii virusului gripal:

- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare;

- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

- Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);

- Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

- Purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical.

- Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei.

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei

Antibioticele nu se utilizează în cazul gripei şi DSP Alba recomandă evitarea automedicaţiei. În cazul apariţiei simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care aţi fost diagnosticat cu gripă, se recomandă repaus şi limitarea contactului cu alte persoane.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecţii virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obişnuită, gripa este produsă de virusurile gripale şi prezintă un risc crescut de complicaţii şi chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecţiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede şi femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomeraţiilor, spălarea şi dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun.

Recomandări pentru vârstnici

Se recomandă persoanele vârstnice, în special celor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor - aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportaţi pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel