Primele semne ale Alzheimer sunt în ochii noștri și pot fi detectate! Boala apare în creier cu decenii înainte de pierderea memoriei

foto pexels
foto pexels

Au fost descoperite primele semne ale bolii Alzheimer, boala care apare în creier cu decenii înainte de primele simptome de pierdere a memoriei.

Ochii sunt mai mult decât fereastra sufletului. Pentru oftalmologul dr. Christine Greer, director de educație medicală la Institutul pentru Boli Neurodegenerative din Boca Raton, Florida, ”ochiul este fereastra către creier”. ”Puteți vedea direct în sistemul nervos privind în spatele ochiului, spre nervul optic și retină” consideră Greer. 

Cercetările au explorat modul în care ochiul poate ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer înainte de primele simptome. Când memoria și comportamentul sunt cele care evidențiază Alzheimer, boala este mult avansată. ”Boala Alzheimer începe în creier cu decenii înainte de primele simptome de pierdere a memoriei”, a spus dr. Richard Isaacson, un neurolog preventiv al Alzheimer de la Institutul pentru Boli Neurodegenerative.

Odată depistată în stadii incipiente, boala poate fi prevenită prin alegeri sănătoase de viață, urmărind și controlând factorii de risc modificabili, precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut sau diabetul. 

Cât de devreme putem vedea semne de declin cognitiv? Pentru a afla, un studiu recent a examinat țesutul donat din retina și creierul a 86 de persoane cu diferite grade de declin mental.

”Studiul nostru este primul care oferă analize aprofundate ale profilurilor proteinelor și ale efectelor moleculare, celulare și structurale ale bolii Alzheimer în retina umană și modul în care acestea corespund cu modificările creierului și ale funcției cognitive”, a spus autorul principal Maya Koronyo-Hamaoui, profesor de neurochirurgie și științe biomedicale la Cedars-Sinai din Los Angeles, într-o declarație.

”Aceste modificări ale retinei s-au corelat cu modificări ale unor părți ale creierului numite cortexuri entorinale și temporale, un centru pentru memorie, navigare și percepția timpului”, a explicat Koronyo-Hamaoui, conform CNN

Ce au descoperit

Cercetătorii studiului au colectat mostre de retină și de țesut cerebral timp de 14 ani de la 86 de donatori cu boala Alzheimer și deficiențe cognitive ușoare - cel mai mare grup de probe de retină studiat vreodată, potrivit autorilor. Ulterior, ei au comparat eșantioanele de la donatori cu funcție cognitivă normală, donatori cu deficiențe cognitive ușoare și donatori cu boala Alzheimer în stadiu avansat. Studiul a constatat că există un marker cheie al bolii, respectiv: creșteri semnificative ale beta-amiloidului. Celulele microgliale au scăzut cu 80% la cei cu probleme cognitive, arată studiul. Aceste celule sunt responsabile pentru repararea și menținerea altor celule, inclusiv curățarea beta-amiloidului din creier și retină.

Studiul a mai arătat că au fost găsiți markeri ai inflamației ce ar putea fi important pentru progresia bolii. Cercetarea a constatat că atrofia țesuturilor și inflamația în celulele din periferia îndepărtată a retinei au fost cele mai predictive pentru starea cognitivă. Descoperirile pot duce la dezvoltarea unor tehnici imagistice care să permită diagnosticarea bolii Alzheimer mai devreme și mai precis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel