Primarul din Copșa Mică pleacă pe jos spre București, în semn de protest

Primarul oraşului Copşa Mică, Daniel Tudor Mihalache, a anunţat, joi, că intenţionează să plece într-un marş pe jos spre capitală, dorind astfel să atragă atenţia autorităţilor centrale cu privire la problema apei potabile din localitate. 

"Cu 11 ani în urmă România îşi dorea foarte mult sa adere la Europa, dar avea foarte multe probleme de rezolvat, printre care şi capitolul de aderare 22 pentru mediu. Aşa că a propus rapid oraşului Copşa Mică şi Zlatnei (două puncte fierbinţi pe harta Romaniei ) câteva proiecte de infrastructură, pentru a bifa acţiunile de mediu. Astfel, România semnează acordul cu Europa şi devine al 26 stat european, dar proiectele pornite nu mai sunt de actualitate, aşa că guvernul următor stopează finanţarea lor. Administraţia din Copşa a făcut toate demersurile normale pentru a debloca situaţia, depune zeci de kilograme de documente, cereri, plângeri, petiţii. Anticamera la ministere devine ceva normal, firmele angrenate în proiecte cheamă în judecată primăria şi impun penalităţi, primăria cheamă în garanţie Ministerul Mediului, cel care a cauzat penalităţile, şi pierde!", afirmă primarul.

Care este nemulțumirea 

El adaugă că în prezent oraşul Copşa Mică cumpără apă brută dintr-o sursă care aparţine tot ministerului, iar preţul este cel impus de lege: 50 de lei pentru 1000 de metri cubi, fiind vorba de cel mai mare preţ plătit în România pentru o apă care de fapt nu este potabilă. 

"Mai mult, administratorul acelui baraj (ABA Mureş) doreşte să impună un tarif de 6 ori mai mare pentru nişte servicii pe care nu le prestează: pentru o apă brută neconformă (care pute). Barajul nu este întreţinut şi sursa de apă nu este în zona de protecţie. Pentru aceste pretenţii absurde ne judecăm în instanţa. Încercăm imposibilul, cum ar fi să trecem apa de proastă calitate printr-o staţie improprie, pe care am moştenit-o de la defuncta societate metalurgică din oraş şi o folosim. Evident că, pentru că nu avem staţie şi de epurare tot acelaşi minister prin acelaşi administrator ne amendează lunar pentru deversările în Târnavă. Ca totul să fie perfect pentru autorităţi, e posibil să pierdem în instanţă cu ABA Mureş! Şi să avem şi cea mai scumpă apă nepotabilă din România. Apoi plătim datorii pe care nu le-am făcut noi, plătim deversări pentru că nu am finalizat proiectul şi ... cumpărăm cea mai scumpă apă!", argumentează edilul din Copşa Mică. 

Daniel Tudor Mihalache subliniază că prin acest marş doreşte să atragă "atenţia guvernelor şi instituţiilor să respecte legile şi angajamentele, judecătorilor să fie responsabili şi preşedintelui să se garanteze că sistemele acestea funcţionează normal şi logic, nu aberant", relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel