Primarul care nu a depus jurământul. Atribuţiile sale, preluate de viceprimar

Primarul ales al municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), nu a putut depune jurământul vineri, la şedinţa solemnă de constituire a Consiliului Local, întrucât documentul care să ateste validarea mandatului său încă nu a fost comunicat de către Judecătoria Miercurea Ciuc. 

Drept urmare, atribuţiile de primar au fost preluate, în urma votului consilierilor, de Szoke Domokos, unul dintre viceprimarii aleşi. În cadrul şedinţei festive de constituire a Consiliului Local Miercurea Ciuc, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, i-a informat pe cei prezenţi că nu a fost comunicată, deocamdată, de către Judecătoria Miercurea Ciuc, încheierea şedinţei de validare a mandatului lui Raduly Robert Kalman, motiv pentru care acesta nu poate depune jurământul de primar decât într-o şedinţă viitoare.

'Ne aflăm în momentul de faţă în situaţia lipsei încheierii Judecătoriei Miercurea Ciuc de validare a mandatului primarului Raduly Robert Kalman. În momentul în care această încheiere va fi comunicată către Consiliul Local şi către primărie, prefectul judeţului emite un ordin pentru o nouă dată, când se va depune jurământul de către primar, de comun acord, bineînţeles, urmând ca la prima şedinţă sau într-o şedinţă extraordinară a CL, primarul să poată depună jurământul, adică să fie în funcţie. Pentru că instanţa îl validează, iar jurământul îi conferă funcţia', a explicat prefectul Adrian Jean Andrei.

Referitor la această situaţie, prefectul a spus că şi în localităţile Bălan şi Băile Tuşnad primarii nu au depus jurământul din cauza lipsei încheierii privind validarea mandatului şi o vor face într-o şedinţă viitoare. Drept urmare, Raduly Robert Kalman, venit la şedinţă împreună cu o parte a familiei sale, a părăsit sala şi nu a asistat nici măcar la depunerea jurământului de către colegii săi.

Mandatele consilierilor locali au fost validate, după care aceştia au depus jurământul. Ulterior, au fost aleşi cei doi viceprimari ai municipiului Miercurea Ciuc, respectiv Fuleki Zoltan şi Szoke Domokos, ambii de la UDMR, care au primit 15 voturi 'pentru', două 'abţineri' şi două voturi 'împotrivă'. După acest moment, consilierii au votat ca Szoke Domokos să îndeplinească atribuţiile de primar, până când Raduly Robert Kalman va putea depune jurământul. Szoke Domokos a fost viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc şi în ultimele două mandate, dar a fost suspendat câteva luni după ce a fost acuzat şi apoi judecat, împreună cu primarul Raduly Robert Kalman, într-un dosar instrumentat de DNA.

Fuleki Zoltan a mai ocupat această funcţie în ultimele luni, după ce Raduly Robert Kalman şi-a dat demisia, în urma începerii urmăririi penale împotriva sa, iar Szoke Domokos a fost suspendat din funcţie. Prefectul Harghitei i-a asigurat pe consilieri şi pe primarul ales de tot sprijinul său pentru dezvoltarea municipiului Miercurea Ciuc şi a punctat faptul că nu vor avea o misiune uşoară.

'Cred că aveţi o misiune extrem de importantă, aveţi o responsabilitate extrem de mare, iar astăzi, când mandatele vă vor fi validate şi veţi jura pe Constituţie şi pe Biblie, aş vrea să înţelegeţi sensul cuvintelor, în momentul în care spuneţi 'jur'. E foarte important să faci din inimă ceea ce faci, nu neapărat din obligaţie. Vă doresc succes în tot ceea ce faceţi, iar în momentul în care ridicaţi mâna să o faceţi cu toată deschiderea şi cu toată tăria, pentru că dezvoltarea municipiului trebuie să continue', a spus Adrian Jean Andrei.

Consiliul Local Miercurea Ciuc este format din 19 membri, dintre care 13 reprezintă UDMR, trei sunt de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, doi de la PNL şi unul de la PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel