EXCLUSIV  Primarii EXEMPLU în România. Costel Alexe dă NUME și din PSD: Cine a implementat perfect reciclarea

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a vorbit despre primarii care ar trebui să fie exemplu pentru colectarea separată și reciclarea de deșeuri din România. 

„Aș vrea să vă spun că această Comisie Europeană nu mai încurajează construcția de noi depozite ecologice și de deșeuri. Ne-au anunțat că nu ne vor mai finanța modernizarea acestor sisteme integrate de managementul deșeurilor, nu recomandă construcția de incineratoare pentru că, undeva în jurul lui 2030, România ar trebui să colecteze separat și să recicleze 90% dintre deșeuri", a zis ministrul Mediului, Costel Alexe, în interviul DCNews. 

Bucureștiul stă prost la colectare separată și reciclare

„Administrațiile publice locale de exemplu din București colectează separat și reciclează doar 8%. Păi, la nivel național, sunt 6 mil. tone de deșeuri în fiecare an, iar Bucureștiul produce 1,1 mil. tone de deșeuri. Dacă noi am reuși să reciclăm 50%, nu 90%, în 2030, cantitatea de deșeuri pe care ar trebui să o ducem la groapă sau să o incinerăm ar fi una foarte mică", a mai spus Alexe.

Primarul ambițios din Târgu Lăpuș

„Vă spun sincer, am fost în Maramureș. În Târgu Lăpuș, un primar s-a ambiționat, văzând că nu se întâmplă, la nivel județean, acest sistem de management integrat al deșeurilor, a făcut un proiect pe fonduri europene, a luat vreo 800.000 de euro. Și-a luat autospeciale, și-a luat măturători, pubele ecologice, pubele pentru bio-compost și astăzi colectează separat pe 6 fracții. Comuna lui produce în fiecare an 1.600 t deșeuri. Dintre acestea, 1.000 t sunt colectate separat, sunt duse la reciclare. Adică, el duce la groapa de gunoi doar 600 t", a explicat Alexe.

Buzăul are industrie reciclatoare de top

„De exemplu, la Buzău, unde nu e un primar cu aceeași culoare politică cu a mea, are o firmă de salubrizare care face o colectare separată foarte bună. Buzăul are una dintre cele mai bune industrii reciclatoare din România. 4.000 de angajați sunt acolo, în fabricile de reciclare. Astăzi, sună ciudat să spui că stăm prost la capitolul de colectare separată și reciclare. Nu, noi stăm prost la capitolul de colectare separată, că reciclare noi avem", a încheiat Costel Alexe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel