Primarii din Valea Jiului au parafat un Memorandum pentru tranziţia de la o economie bazată pe cărbune la un model sustenabil

Edilii din Valea Jiului au parafat, marţi, Memorandumul intitulat 'Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziţie Justă' ce vizează tranziţia graduală, eficientă şi participativă de la o economie bazată pe cărbune la un model economic mai sustenabil şi diversificat în Valea Jiului, informează organizaţia Greenpeace România, într-un comunicat de presă. 

'În prezenţa reprezentanţilor Comisiei Europene, Ministerului Fondurilor Europene şi a organizaţiilor Bankwatch România şi Greenpeace România, primarii din Valea Jiului au semnat, marţi, 'Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziţie Justă', în vederea atingerii obiectivelor tranziţiei energetice şi ale dezvoltării economice în comunităţile din această zonă. Semnarea Memorandumului reprezintă un angajament colectiv pentru facilitarea unei tranziţii graduale, eficiente şi participative de la o economie bazată pe cărbune la un model economic mai sustenabil şi diversificat.

Administraţiile locale din Valea Jiului şi-au asumat, astfel, participarea la dezvoltarea unei strategii pentru tranziţie şi a planurilor de implementare, inclusiv identificarea proiectelor de care pot beneficia comunităţile Văii Jiului', precizează sursa citată. Conform Greenpeace, 'Parteneriatul Văii Jiului pentru Tranziţie Justă' pune accentul pe colaborare participativă şi implicarea organizaţiilor publice şi private, a sindicatelor, a partenerilor sociali şi a societăţii civile. Primarii şi-au luat angajamentul să dezvolte proiecte, astfel încât nicio categorie socială să nu fie dezavantajată în această tranziţie energetică.

'Parteneriatul pentru Tranziţie Justă reprezintă o măsură esenţială pentru începerea unui proces de dezvoltare economică fără emisii de carbon a Văii Jiului. Primarii înţeleg cel mai bine că este nevoie de alternative economice la cărbune în Valea Jiului şi că viitorul comunităţilor pe care le reprezintă depinde de această tranziţie către energii curate', a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.

Potrivit sursei citate, înainte de semnarea documentului, primarii din Valea Jiului au discutat cu directorul general adjunct DG ENER, Klaus Dieter Borchardt, şi despre resursele disponibile limitate pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă.

'Organizaţiile noastre au susţinut implicarea tuturor actorilor în procesul de tranziţie de când România a fost inclusă în Platformă, şi de aceea am organizat vizita Comisiei în Valea Jiului. Ne-am dorit ca această iniţiativă să se concretizeze şi de aceea Parteneriatul de astăzi este important - doar prin colaborarea autorităţilor este posibilă diversificarea economică a zonei', a subliniat Alexandru Mustaţă, coordonator de campanii Bankwatch România. Odată cu parafarea noului Memorandum, edilii pot aplica împreună pentru asistenţă tehnică prin programul Start în vederea formulării de proiecte viabile pentru întreaga regiune şi pentru stabilirea surselor de finanţare. În acest sens, au fost prezentate exemple de parteneriate de succes încheiate de autorităţile din zonele miniere Limburg şi Dundee pentru diversificarea economiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel