Urmărește emisiunea live


Prima prelevare de cord în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” și prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, în 2022

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat vineri, 14 ianuarie 2022, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Național de transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Donatorul a fost o pacientă, internată în stare critică în Secţia ATI, o tânără, în vârstă de 20 deani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară, conform protocoalelor naționale în vigoare.

În urma discuțiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, se obţine acceptul pentru donarea de organe.

În dimineața acestei zile, s-a intrat în Blocul operator al Secție Chirurgie generală II pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.30, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București, conduse de d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Moldovan; Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Tg Mureș, d-nul Profesor universitar dr. Horațiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de d-nul dr. Radu Zamfir, Director al Agenţiei Naţionale de Transplant şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de Colonel medic Conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI. Menținerea donatoarei aflată în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI.

Cordul, transplantat la Floreasca. Primul transplant după 20 de ani

După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale - reluarea activităţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere. Rinichii și ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către Banca de Os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care Banca are încheiate  protocoale de colaborare..

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” mulţumeşte, şi pe această cale, tuturor familiilor care, deşi s-au aflat în momente extrem de dificile, au acceptat să treacă peste greaua suferință și să dea o şansă la viaţă semenilor aflaţi în moment de cumpănă, oameni pe care nu îi vor cunoaște niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel