PRIMA CASĂ se modifică. Vezi noile norme ale programului

Foto: Vocea Transilvaniei
Foto: Vocea Transilvaniei

Guvernul a modificat și completat normele de implementare ale programului PRIMA CASĂ. 

Beneficiarii programului, care s-au bucurat până acum de PRIMA CASĂ, pot să se mute de la o locuință mai mică și mai ieftină la una mai mare și mai scumpă. Dacă persoana care și-a cumpărat o casă mai mică prin PRIMA CASĂ decide să-și cumpere o locuință mai mare, garanțiile pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe sunt garantate cu ipotecă legală de rand I asupra noii locuințe, în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice şi în favoarea finanţatorului, proporțional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabilă pe toată durata finanţării, cumpărătorul având interdicţie de înstrăinare pe o perioadă de 5 ani şi de grevare cu sarcini pe toată durata garanţiei. 

Beneficiarul programului care dorește trecerea de la o locuință mai mică la una mai mare are obligaţia să utilizeze sumele obținute din vânzarea locuinţei achiziţionate sau construite iniţial în cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat inițial. În cazul în care aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditul acordat inițial, beneficiarul se obligă să achite din surse proprii eventuala diferenţă. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achiziţionarea sau construirea noii locuinţe în cadrul programului. 

Reglementări pentru cei care se căsătoresc sau divorțează

Valoarea noii locuințe trebuie să fie mai mare decât valoarea primei locuințe. Actul normativ prevede posibilitatea înscrierii în contractul de garantare și de credit a soțului/soției, în situațiile în care actul de căsătorie a intervenit ulterior cumpărării locuințe. În plus, se aliniază prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil în ceea ce privește posibilitatea separației bunurilor prin convenție matrimonială. Actul normativ răspunde și solicitării unui număr mare de beneficiari, prin inserarea în norme a unui acord în ceea ce privește posibilitatea de a închiria o parte sau întregul imobil achiziționat prin programul PRIMA CASĂ, sau de a stabili un sediu social în acest imobil.

Reglementări pentru persoanele care și-au pierdut imobilul luat prin PRIMA CASĂ

O altă reglementare a actului normativ are scopul să contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziționat o locuință prin programul PRIMA CASĂ, însă din cauza unor dificultăți financiare temporare au pierdut-o, iar după îmbunătățirea situației financiare doresc să recupereze imobilul.

Beneficiarii programului pot solicita o singură dată finanţatorilor repunerea în drepturile şi obligaţiile aferente contractului de credit şi de garantare, cu respectarea condiţiilor programului şi cu menţinerea condiţiilor în care a fost acordată garanţia. În cazul garanţiilor acordate în favoarea finanţatorilor care aplică principiul împărţirii în mod egal a riscurilor şi pierderilor între finanţator şi garant şi plătite înainte de aplicarea acestui principiu, după aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus în monitorizare. În cazul finanţatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garanţia acoperă în procent de 100% soldul creditului repus în monitorizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel