Preţurile la gaze în Europa au scăzut sub 100 de euro pentru un Megawatt-oră

Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut luni sub pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, pentru prima dată după luna iunie, în contextul în care temperaturile neobişnuit de mari pentru această perioadă şi livrările consistente au redus îngrijorările referitoare la apariţia unor probleme de aprovizionare la iarnă, transmite Bloomberg.

 

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures au scăzut şi cu 18%, şi în prezent sunt cu aproximativ 70% sub maximele atinse în luna august. Temperaturi ridicate sunt preconizate până la începutul lunii următoare, ceea ce ar permite amânarea debutului sezonului de furnizare a agentului termic astfel că umplerea depozitelor de gaze va putea continua. Aceste depozite care vor avea un grad de umplere mai mare decât de obicei vor oferi o rezervă necesară în perioada în care temperaturile se vor reduce.

Această îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa de gaze reduce o parte din presiunea cu care se confruntă decidenţii europeni, în condiţiile în care criza energetică a împins economia continentului în pragul recesiunii iar inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

"Europa este într-o poziţie confortabilă când vine vorba de livrările actuale. Riscul de întreruperi şi raţionalizare s-a redus. Dar adevăratul test va fi atunci când va veni frigul", a declarat Graham Freedman, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie.

În jurul orei 3:38 p.m., la hub-ul de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 14%, până la 97,25 euro, pentru un Megawatt-oră.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută să sprijine un set de măsuri urgente, inclusiv un plafon pentru gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi măsuri pentru a evita fluctuaţiile extreme. Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se întâlnească din nou săptămâna aceasta pentru a continua discuţiile şi a pune la punct detaliile, notează Agerpres.

Eficientizarea consumului energetic a unei centralei termice. Cum poți optimiza consumul de gaz

Eficientizarea eficienței centralei înseamnă creșterea părții de căldură care este utilizată, reducerea părții care este pierdută și, în consecință, reducerea facturii la gaz.

Termenul de randament al centralei exprima raportul dintre puterea termică produsă per total și puterea termică destinată incintei. Aceasta înseamnă că centrala produce o anumită cantitate de căldură pentru ardere și doar o parte din aceasta este folosită pentru a încălzi încăperile. Restul, de fapt, este eliminată afară prin coș.

Fie că aveți o centrală de ultimă generație, fie una mai veche, să aflăm câteva sfaturi și trucuri utile pentru a optimiza performanța acesteia, potrivit  Energia Leggera.

1. SCĂDEȚI TEMPERATURA

În acest fel, presiunea de funcționare a centralelor este redusă. Astfel, se poate asigura o reglare zi/noapte pentru a le face să funcționeze la minim noaptea sau în zilele cu temperaturi mai crescute.

2. REGLAȚI ARZĂTORUL

O altă problemă comună când vine vorba de eficiența centralei este lipsa cantității potrivite de aer, deoarece este necesară o anumită cantitate de oxigen pentru arderea corectă.

Dacă aerul este prea puțin, există mai puțină eliberare de căldură, deoarece combustibilul nu este ars complet, reducând eficiența utilizării combustibilului. Excesul de aer reduce, de asemenea, eficiența deoarece intră mai mult aer rece și se irosește energie încălzindu-l.

3. SETAȚI PRESIUNEA CORECTĂ

Manometrul care măsoară presiunea din centrală ar trebui să măsoare de obicei între 1 și 1,5. Dacă presiunea este prea scăzută, puteți obține facturi mari de energie din cauza ineficienței. Dacă, pe de altă parte, este prea mare, cazanul va fi supus unei presiuni inutile și poate avea mai multe șanse de a dezvolta defecțiuni. În cazurile de presiune mare, dacă observați o valoare mai mare de 1,5, puteți reduce presiunea prin represurizarea cazanului, prin simpla deschidere a supapelor caloriferelor permițând aerului sa iasă.

4. PĂSTRAȚI CONDUCTELE CURATE 

În timp, funinginea se poate acumula în interiorul tuburilor centralei, în special în echipamentele mai vechi. Acest strat de funingine acționează ca un izolator, reducând rata de transfer de căldură și crescând consumul de combustibil.

Din cauza vitezei mai lente de transfer de căldură, gazele fierbinți trec fără a transfera căldură în apă. Curățarea și inspecția conductelor centralei, ca parte a întreținerii regulate, asigură că funinginea rămâne minimă și acest lucru îmbunătățește eficiența generală a centralei.

5. ASIGURAȚI EFICIENȚA RADIATOARELOR ȘI CONDUCTELOR

Dacă toate caloriferele sunt în stare bună, centrala își poate face treaba și este mai puțin probabil să se defecteze.

Prin urmare, întregul sistem trebuie îngrijit prin scurgerea regulată a radiatoarelor sau înlocuirea lor dacă unul dintre ele prezintă o problemă.

Când radiatoarele sunt purjate, aerul prins în interior este eliberat: prin eliberarea aerului din calorifer, întreaga suprafață a caloriferului este lăsată să furnizeze căldură, crescând astfel randamentul termic al sistemului. Aceasta înseamnă o casă mai caldă și facturi la energie mai ieftine.

Dacă trebuie să vă curățați sistemul în mod regulat, pot exista alte probleme de bază în sistemul dumneavoastră de încălzire.

O curățenie la încălzire centrală este ca o curățare de primăvară pentru centrala dumneavoastră, pentru a îndepărta murdăria, noroiul, rugina sau resturile care s-ar fi putut acumula în sistemul de încălzire. Lăsate necontrolate, aceste reziduuri pot cauza înfundare, coroziune, eficiență scăzută și chiar defecțiune a centralei.

6. RECUPERAȚI CONDENSUL ȘI CĂLDURA DE LA EVACUAREA CAZANULUI

Pentru centralele mai mari, vă puteți gândi la reutilizarea condensului sau a căldurii de la evacuare.

Condensul se formează atunci când aburul își transferă căldura și se condensează și acesta este gata pentru a fi reutilizat în cazan deoarece apa este deja fierbinte și, prin urmare, necesită mult mai puțin combustibil pentru a o încălzi din nou. Ca și în cazul returului condensului în cazan, recuperarea căldurii din evacuarea cazanului poate crește randamentul acestuia.

7. VERIFICAȚI DACĂ EXISTĂ PIERDERI DE CĂLDURĂ

Acest sfat nu se referă strict la randamentul cazanului, dar vă permite totuși să optimizați consumul de gaz și să economisiți la facturi.

De fapt, chiar dacă centrala funcționează la eficiență maximă, s-ar putea să pierzi căldură prin fisurile ferestrelor vechi și a pereților prost izolați, așa că asigură-te că te gândești la toate elementele casei atunci când încerci să-i îmbunătățești eficiența generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1