Preţurile europene la gaze au scăzut puternic. Scad şi în România? - Update

Preţurile europene la gaze au scăzut puternic. Scad şi în România?
Preţurile europene la gaze au scăzut puternic. Scad şi în România?

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa s-au prăbuşit vineri, după ce Rusia a rezervat, în ultimul moment, capacitate de transport de gaze naturale pe conducte, transmite Bloomberg. Prin urmare, vor scădea prețurile de referință și în România?

UPDATE

Exporturile de gaze naturale ruseşti către Europa prin conducta Yamal au scăzut semnificativ sâmbătă.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Germania prin gazoductul Yamal-Europa au scăzut semnificativ sâmbătă, arată datele de pe site-ul operatorului de reţea Gascade, transmite Reuters. Fluxurile de intrare către Germania la Mallnow au scăzut la 1.217.444 kilowaţi-oră (kWh), de la o medie de 10.000.000 kWh vineri şi aproximativ 12.000.000 kWh joi.

Nu se cunoaşte încă motivul reducerii fluxurilor de gaze naturale spre Europa

Nu se cunoaşte încă motivul reducerii fluxurilor de gaze naturale spre Europa. Exportatorul rus de gaze Gazprom nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta scăderea livrărilor.

Yamal-Europa este una din rutele majore pentru exporturile de gaz rusesc spre Europa şi traversează Belarus. Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa s-au prăbuşit vineri, după ce Rusia a rezervat, în ultimul moment, capacitate de transport de gaze naturale pe conducte.

Prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior. Gigantul rus Gazprom a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight. 

Știrea inițială

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa s-au prăbuşit vineri, după ce Rusia a rezervat, în ultimul moment, capacitate de transport de gaze naturale pe conducte, transmite Bloomberg. Prin urmare, vor scădea prețurile de referință și în România?

Cotaţiile futures la hub-ul din Olanda au scăzut vineri cu până la 16%, în urma anunţului Rusiei care a mai diminuat o parte din îngrijorările legate de aprovizionarea cu gaze, temeri care au fost reduse şi de estimările că mai multe cargouri de gaze naturale lichefiate vor ajunge în Europa.

În plus, prognozele meteo arată de asemenea că un val de frig care va începe săptămâna viitoare nu va dura atât de mult pe cât se estima anterior.

Cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam, scădere de până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră

Gigantul rus Gazprom PJSC a rezervat aproximativ 30% din spaţiul din conductă pentru a livra gaze naturale din Rusia spre Germania via Polonia la licitaţiile overnight.

În replică, vineri cotaţiile la gaze cu livrare în luna următoare la Bursa de la Amsterdam au scăzut până la 120,60 euro pentru un Megawatt-oră.

"Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidenţă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa", a spus Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.

Traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit

Luni, traderii vor urmări cu atenţie licitaţia lunară pentru capacitate de tranzit, licitaţie care va oferi un indiciu cu privire la planurile Gazprom referitoare la livrări în luna următoare.

Dacă Rusia va decide să deschidă în sfârşit robinetele, după ce şi-a limitat exporturile la cantităţile prevăzute în contractele pe termen lung, cotaţiile la gaze la bursa din Olanda ar putea cădea rapid până la un nivel apropiat de 80 euro pentru un Megawatt-oră, susţine Ole Hansen, conform Agerpres.

Risc de întrerupere a gazelor în UE, monitorizarea Comisiei Europene. Unde se află România

Comisia Europeană spune că, deşi nu există riscul întreruperii alimentării cu gaze în Uniunea Europeană, câteva regiuni sunt monitorizate. 

"Nivelul actual al stocurilor de gaze este de aproximativ 75% din capacitatea totală, în medie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Nu există un risc imediat să apară probleme cu aprovizionarea în această iarnă, dar unele regiuni trebuie monitorizate atent pentru a ne asigura că nu apare un astfel de risc", au menţionat sursele.

Unde se află România, citiți aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel