Preţurile apartamentelor din marile oraşe au crescut cu 2,5%

Apartamente noi. Locuinţele mai scumpe în ţară decât în Bucureşti
Apartamente noi. Locuinţele mai scumpe în ţară decât în Bucureşti

Optimismul proprietarilor, alimentat de o creştere a interesului potenţialilor cumpărători comparativ cu decembrie anul trecut, a dus în ianuarie la creşterea cu până la 2,5% a preţului apartamentelor de vânzare din principalele 7 oraşe din România, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro.

Totuşi, valoarea indicelui naţional imobiliare.ro pentru prima lună a anului a ajuns la valoarea de 1.031 euro/mp util, cu 2 euro/mp (0,2%) mai puţin decât în decembrie 2010, informează Mediafax

Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţul mediu era de 1.213 euro/mp, apartamentele fiind astfel mai ieftine cu 15%.

"După o serie de valori minime record înregistrate în majoritatea oraşelor analizate, luna ianuarie aduce primele răsturnări de situaţie. Cele mai mari creşteri au fost în Constanţa, 2,4%, Timişoara, 1,5% şi Braşov, 1,3%", a spus Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.

Indicele imobiliare.ro pentru Bucureşti arată, pentru luna ianuarie, o valoare medie de 1.157 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi din Capitală, în creştere cu 0,3% faţă de luna precedentă, sub influenţa evoluţiei preţurilor apartamentelor noi.

În comparaţie cu prima lună a anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 12,5% mai mici. Tendinţa de uşoară creştere a fost resimţită la nivelul apartamentelor noi, cele vechi înregistrând o uşoară scădere. Preţul apartamentelor noi a crescut cu 1,1% în ultimele 30 de zile ale anului, în timp ce per ansamblu apartamentele vechi au înregistrat o scădere de 0,3%.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna ianuarie la valoarea de 1.327 euro/mp util, în creştere cu 1,1% faţă de luna decembrie 2010, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.312 euro.

În comparaţie cu ianuarie 2010, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 10,8% mai mic. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o garsonierele şi apartamentele noi cu două camere, care s-au scumpit cu 3,3%, respectiv 3,2% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi cu trei camere a înregistrat o scădere de 1,9% în prima lună a anului.

Luna ianuarie nu a adus însă modificări semnificative în ceea ce priveşte preţul apartamentelor vechi din Capitală. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru această categorie de apartamente a ajuns la 1.088/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,3% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 14,2% mai puţin decât la sfârşitul anului trecut. Variaţiile care au existat nu au depăşit 0,6%.

Cu o creştere medie lunară de 1,3%, Braşovul se regăseşte printre oraşele care au cunoscut o evoluţie dinamică a segmentului rezidenţial în prima lună a anului.

Preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna ianuarie, o valoare de 881 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,3% mai mult decât în luna decembrie 2010.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 6,7% mai mic. Preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a urcat în primele treizeci de zile ale anului cu 2,1%, după o altă creştere de 2,5% în decembrie, până la valoarea de 966 euro/mp.

Faţă de ianuarie 2010, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna ianuarie a ajuns la o medie de 876 euro/mp, cu 1,2% mai mult decât în decembrie.

După o creştere uşoară înregistrată în ultima lună a anului trecut, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au scăzut în luna ianuarie cu 0,8%. Astfel, indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca, are o valoare medie de 985 euro/mp util în luna ianuarie.

Valoarea actuală este foarte apropiată de cea înregistrată în urmă cu 12 luni, în ianuarie 2010, diferenţa fiind de doar 0,9%. Scăderea de preţ a fost înregistrată atât la apartamentele vechi, cât şi la cele noi.

Preţul apartamentelor vechi a scăzut cu 0,3% în ultimele 30 de zile. Preţul apartamentelor noi a scăzut cu 0,5% în ianuarie până la 915 euro/mp.

Timișioara, orașul cu cele mai ieftine apartamente. Constanța, cea mai mare creștere e prețurilor luna aceasta

Constanţa este oraşul cu cei mai optimişti proprietari din România, iar preţurile apartamentelor scoase la vânzare aici au înregistrat cea mai mare creştere în luna ianuarie.

Preţul mediu al apartamentelor din Constanţa a crescut cu 2,4% în luna analizată.

Astfel, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi a crescut cu 2,8%, de la 933 euro/mp util până la 959 euro/mp util. Tendinţa s-a manifestat şi în cazul apartamentelor vechi a căror preţ mediu pe metru pătrat util a înregistrat un avans de 2,2%, atingând valoarea de 935 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile solicitate pentru apartamentele din Constanţa rămân, în medie, cu 10,6% mai mici.

După 11 luni consecutive de scădere, în ianuarie 2011 preţurile apartamentelor din Timişoara înregistrează o creştere de 1,8%.

Totuşi, valoarea indicelui imobiliare.ro înregistrată pentru prima lună din an, 799 euro/mp util, califică în continuare Timişoara drept oraşul cu cele mai ieftine apartamente dintre cele analizate. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa de preţ a ajuns să fie de 16,2%, în uşoară scădere.

În Timişoara, apartamentele vechi sunt cele care au dat tonul. Acestea s-au scumpit cu 2,8%. În acelaşi timp, preţul solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a scăzut cu trei procente şi jumătate, coborând până la 804 euro/mp util, fiind atins un nou nivel minim pentru această categorie.

Prețurile în Iaşi arată se situează în luna ianuarie 2011 la valoare medie de 850 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi, în scădere cu 0,9%, faţă de luna decembrie.

Asistăm, astfel, la cea mai mică valoare a preţurilor apartamentelor înregistrată în Iaşi în ultimii trei ani. În comparaţie cu începutul anului 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 7,8% mai mici.

Tendinţa de scădere a fost resimţită în special în cazul apartamentelor noi al căror preţ a scăzut până la 956 euro/mp util în ultima lună. Comportamentul proprietarilor de apartamente vechi, însă, a fost diferit, preţul mediu solicitat la această categorie de apartamente a înregistrat o creştere de 3,8%, până la 811 euro/mp util.

Preţul mediu în Ploieşti a ajuns, în prima lună a anului, la o valoare medie de 879 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare.

Cu o uşoară creştere, 0,3% înregistrată în ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti au avut o evoluţie asemănătoare cu cele din Capitală. În comparaţie cu luna ianuarie 2010, preţurile solicitate în prezent sunt cu 14% mai mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel