Prețul petrolului crește vertiginos în urma ultimelor confruntări din Ucraina

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Așa cum a fost anticipat de analiștii din domeniu, prețul petrolului și-a început drumul ascendent în urma tensiunilor militare din Ucraina. 

Prețurile petrolului și gazului cresc în urma temerilor legate de tensiunile militare dintre Ucraina și Rusia, care vor perturba aprovizionarea în întreaga lume, scrie BBC. Prețul țițeiului Brent, un punct de referință internațional, a atins marți un maxim al ultimilor șapte ani, de 99,38 dolari barilul.

RAC a avertizat că tensiunile vor crește și mai mult prețul benzinei din Marea Britanie, după ce duminică acestea au atins un record de 149,12 pence pe litru.

Intrarea trupelor rusești în Ucraina a tras în jos bursele

Rusia a ordonat trimiterea de trupe, care să ocupe două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca state independente. Principalii indici bursieri din Marea Britanie și SUA s-au deschis în scădere înainte de a recăpăta teren, dar piețele bursiere din Asia au închis în scădere.

Puterile occidentale au impus sau au amenințat cu sancțiuni împotriva Rusiei, care este al doilea exportator de petrol după Arabia Saudită. Rusia este, de asemenea, cel mai mare producător mondial de gaze naturale.

Estimările analiștilor. 100 de dolari barilul

În luna inaurie, analiștii anticipau că o invazie a Ucrainei ar declanșa temeri imediate și sancțiuni din partea Washingtonului asupra vastelor resurse energetice ale Rusiei și ar putea duce la deteriorarea infrastructurii energetice a regiunii, ridicând speculații conform cărora Vladimir Putin controlează exporturile de gaze naturale și țiței. Investitorii ar cumpăra mai întâi și ar pune întrebări mai târziu.

Există o șansă foarte bună să ajungem la 100 de dolari. Va fi un trend inflaționist cu un semn de exclamare. Nu avem deloc nevoie de asta. Nu ne putem permite deloc asta”, a declarat Robert Yawger, director de contracte în domeniul energiei la Mizuho Securities.

Este imposibil de spus cât de mult ar crește prețurile și cât de mult timp ar rămâne ridicate, dar petrolul de 100 de dolari barilul ar ridica cu siguranță prețurile la pompă. Și asta înseamnă că un conflict Rusia-Ucraina are potențialul de a afecta majoritatea Occidentului.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel