Petrolul a ajuns la 106,4$/baril, cel mai mare preț din ultimii doi ani și jumătate

sonda extractie petrol
sonda extractie petrol

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru bursa londoneză, a crescut luni la maximul ultimilor doi ani şi jumătate, de 104,6 dolari pe baril, din cauza temerilor că manifestaţiile violente din Libia ar putea afecta livrările de ţiţei ale acestui stat, membru al OPEC.

Protestele împotriva lui Muammar Gaddafi au ajuns în capitala Tripoli, iar fiul liderului libian a declarat că regimul va lupta "până la ultimul om" pentru a rămâne la putere. Libia exportă circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt unele dintre cele mai importante regiuni producătoare de petrol la nivel mondial, transmite Mediafax.

Cotaţia petrolului Brent a avansat cu 1,86 de dolari, la 104,38 de dolari pe baril, până la ora 9:32 GMT, după ce anterior a atins pentru o scurtă perioadă nivelul de 104,6 dolari pe baril, cel mai mare de după septembrie 2008.

Preţul ţiţeiului destinat pieţei din SUA a crescut cu 2,14 dolari, la 88,24 de dolari pe baril.

"Pe termen scurt, se va resimţi un impact negativ. Va fi haos şi vor apărea temeri reale că livrările din Libia ar putea fi întrerupte. Problema mai mare este însă dacă tensiunile se răspândesc către Arabia Saudită", comentează un analist al Mitsubishi Corp.

Liderul tribului Al-Zuwayya din estil Libiei a ameninţat, duminică, că va tăia în următoarele 24 de ore exporturile de petrol către Occident dacă autorităţile "nu încetează cu oprimarea protestatarilor". În acelaşi timp, ambasadorul libian în India a demisionat în semn de protest faţă de reacţia violentă a guvernului la manifestaţii şi a cerut demisia lui Gaddafi, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel