Prețul mediu al unei locuinţe din România a CRESCUT cu 28,4% în ultimii 5 ani

Prețul mediu al unei locuinţe din România a CRESCUT cu 28,4% în ultimii 5 ani / Foto: Pixabay
Prețul mediu al unei locuinţe din România a CRESCUT cu 28,4% în ultimii 5 ani / Foto: Pixabay

Prețul mediu al unei locuinţe din România a crescut cu 28,4% în ultimii cinci ani.

Preţul locuinţelor din România a crescut cu 28,4% în perioada 2015-2020, comparativ cu alte ţări din Europa de Est, unde preţurile medii au avansat cu 78,5% în Ungaria, 53,9% în Cehia, 37,4% în Bulgaria şi 35,4% în Polonia, spune Cristian Popa, membru CA al BNR, într-o postare pe Facebook.

Astfel, dacă în 2015 un apartament cu două camere costa în jur de 70.000 de euro, în 2020 preţul unui astfel de imobil în România ajungea la 90.000 de euro, în Cehia la 96.000 de euro, iar în Ungaria la 125.000 de euro, arată calculele ZF pe baza procentelor exprimate de Cristian Popa, relatează Mediafax.

România, primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe

“Deşi aceasta este doar o perspectivă, cea a ultimilor cinci ani, cu date până la finalul anului 2020, trebuie spus că în anul 2021, preţurile la locuinţe au început să se aprecieze din nou.”, spune Cristian Popa.

El menţionează că aceste evoluţii sunt determinate în general de un mix de factori fundamentali precum salariile în creştere, raportul cerere-ofertă, costurile mici de finanţare prin credite bancare, preţurile în creştere ale materiilor prime sau rata mare de locuinţe supraaglomerate.

România este pe primul loc în UE când vine vorba despre numărul de proprietari de locuinţe. Astfel, peste 95% dintre români deţin imobilele în care locuiesc potrivit unei statistici a Eurostat. Paradoxal însă, tot România deţine supremaţia la cele mai aglomerate case din UE, cu un procent de 45% dintre români care se înghesuie în locuinţe.

Explozie la CHIRII. Cât trebuie să scoți din buzunar dacă vrei să te muți în marile orașe ale țării

Cum a evoluat piaţa chiriilor în ultimul an: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara au marcat scăderi, dar în laşi, Braşov şi Constanţa chiriile au crescut cu până la 7%, potrivit Mediafax.

Iaşiul, Braşovul şi Constanţa se numără printre oraşele cele mai dezvoltate economic din România în care preţurile la chirii au crescut în ultimul an. În Bu­cureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara chiriile au făcut câţiva paşi înapoi în trimestrul al doi­lea din 2021 comparativ cu aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, potrivit unui studiu rea­lizat de Analize imobiliare şi Imobiliare.ro, citat de ZF.

Astfel, preţul mediu de închiriere pe me­tru pătrat a ajuns în Bucureşti la 7,5 euro în T2/2021, în scădere cu circa 5% faţă de tri­mes­trul doi din 2020. În Cluj-Napoca scă­derea a fost de 6,6%, până la 7,1 euro pe me­­tru pătrat, în vreme ce la Timişoara me­trul pătrat se închiriază cu 6,2 euro, minus 3,2%. Pe de altă parte, în Iaşi costul de în­chiriere a unei locuinţe a crescut cu 1,5%, în Braşov cu 1,6%, iar în Constanţa cu 6,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel