Prețul la carburanți vs. salariul minim și puterea de cumpărare. Comparație în UE, unde se află România, cifre dezastru

foto Pixabay/Unde se află România în Europa: prețuri, salariu și putere de cumpărare
foto Pixabay/Unde se află România în Europa: prețuri, salariu și putere de cumpărare

Benzina, în România, a ajuns astăzi, 18 octombrie 2021, la 7 lei. 

Uitându-ne la situația din Europa, vom vedea, cel mai probabil, la o simplă privire, că benzina în țara noastră este printre cele mai ieftine din Europa, în ciuda scumpirii cu aproape 3 lei într-un an. Făcând o comparație între prețul carburantului și venituri, vom descoperi un adevărat dezastru. 

În urma unei comparații făcute de alba24.ro, un italian care câștigă salariul minim în țara sa poate cumpăra de trei ori mai multă benzină, la prețul practicat în Italia, decât un român cu salariul minim din țara noastră, raportat la prețurile de la pompă din România. 

Dacă mergem spre nord, raportul se schimbă și mai tare: un norvegian cu venituri mici poate cumpăra de opt-nouă ori mai multă motorină decât un român care câștigă salariul minim, conform sursei citate. 

Vezi aici prețurile la benzină și motorină în Europa, din 11 octombrie 2021

Statele europene, clasificate în funcție de salariul minim

Pe baza nivelului salariilor minime brute naționale exprimate în euro, la 1 iulie 2021, statele membre UE în cauză pot fi clasificate în trei grupe diferite: 

Grupa 1, cu un salariu minim național sub 750 de euro pe lună. Acest grup include: Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Croația, Estonia, Cehia, Polonia, Slovacia și Lituania. Salariile lor minime naționale au variat de la 332 de euro în Bulgaria la 642 de euro în Lituania.

Grupa 2, cu un salariu minim național mai mare de 750 de euro pe lună, dar mai mic de 1.500 de euro pe lună. Acest grup include: Grecia, Portugalia, Malta, Slovenia și Spania. Salariile lor minime naționale au variat de la 758 de euro în Grecia la 1.108 de euro în Spania.

Grupa 3, cu un salariu minim național peste 1.500 de euro pe lună. Acest grup include: Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Irlanda și Luxemburg. Salariile lor minime naționale au variat de la 1.555 de euro în Franța la 2.202 EUR în Luxemburg.

Salariul minim și puterea de cumpărare

Variațiile salariilor minime sunt considerabil mai mici după ajustarea pentru diferențele de prețuri din fiecare țară. Acest lucru se realizează prin utilizarea parităților puterii de cumpărare (PPP) pentru cheltuielile de consum ale gospodăriei.

În termeni PPS (consumul individual efectiv pe cap de locuitor), statele membre ale UE cu salariul minim național pot fi clasificate în două grupuri diferite, potrivit Comisiei Europene: 

Grupa 1, cu un salariu minim național sub PPS 1.000. Acest grup include: Bulgaria, Letonia, Estonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Croația, România, Portugalia, Grecia, Malta și Lituania. Salariile lor minime naționale au variat de la 596 PPS în Bulgaria la 930 PPS în Lituania.

Grupa 2, cu un salariu minim național peste PPS 1.000. Acest grup include: Polonia, Spania, Slovenia, Irlanda, Franța, Belgia, Țările de Jos, Germania și Luxemburg. Salariile lor minime naționale au variat de la PPS 1.062 în Polonia la PPS 1.619 în Luxemburg. 

Prețul la carburanți, analizat

Consiliul Concurenței a anunțat astăzi că analizează piața comercializării angro de carburanți auto pentru a identifica factorii care au dus la majorările accelerate de prețuri. 

”Sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel sau ceva”

Anunțul a venit după solicitarea premierului demis Florin Cîțu. ”Preţurile la carburanţi… poate ar trebui Consiliul Concurenţei să facă acea anchetă să ne spună din când în când dacă lucrurile sunt ok acolo şi ele sunt determinate chiar de piaţă. Pentru că altfel este o piaţă liberă, dar şi eu, ca şi dumneavoastră, văd că atunci când preţul petrolului creşte, imediat creşte preţul la pompă, dar atunci când preţul petrolului scade, nu scade preţul la pompă. Este cumva o asimetrie şi sper că această asimetrie nu este dată de vreun cartel sau ceva, ci este cumva un lucru în piaţă, determinat de cererea care nu scade” a spus Florin Cîțu. 

Creşte salariul minim în 2022, la 1.524 de lei în mână. 2.550 de lei pe cartea de muncă

Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că salariul minim va crește din 2022. Decizia Guvernului este ca majorarea să fie cu aproape 11 procente. Astfel, salariul minim va ajunge la 2.550 de lei, iar un angajat va primi un salariu net de 1.524 de lei, cu peste 130 de lei mai mult decât în prezent.

”Este o majorare cu aproximativ 130 de lei net, impactul va fi asupra a 1.160.000 de oameni”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel