Preţul imobiliarelor, în scădere pentru prima dată în acest an. Experţii spulberă, însă, speranţele

Fotografie de la Aleksejs Bergmanis, Pexels
Fotografie de la Aleksejs Bergmanis, Pexels

Preţurile pe piaţa imobiliară au început să scadă pentru prima dată în acest an. Dar experţii transmit potenţialilor cumpărători să nu se entuziasmeze. 

Se întâmplă în Marea Britanie, acolo unde preţul locuinţelor a scăzut pentru prima dată în acest an, cu 1,3%. Astfel, costul mediu al unei locuinţe a ajuns la 365.000 lire. Scăderea vine după mai multe creşteri ale ratei dobânzii cheie de către Banca Angliei. 

Din păcate pentru vânzători, arată Daily Mail, a scăzut şi numărul celor interesaţi de o locuinţă în acest an, agenţii imobiliari având cu 4% mai puţini clienţi în acest an faţă de anul trecut. 

"Mai mulţi indicatori ne arată că activitatea din piaţă se va calma după vârfurile ultimilor doi ani. Probabil că impactul ratei dobânzii cheie se va vedea spre finalul anului, dar momentan nu are un impact semnificativ asupra numărului oamenilor care îşi caută o casă. Cererea s-a mai calmat, e drept, astfel că cei care vor să cumpere au de unde să aleagă", a declarat Tim Banister, directorul agenţiei Rightmove, pentru sursa citată. 

Cele mai mari scăderi de preţuri, în Londra 

 

Preţurile din Londra au scăzut cu 3,5% faţă de începutul anului, dar asta nu înseamnă mare lucru, având în vedere că locuinţele londoneze sunt mai scumpe cu 5% în acest an faţă de anul trecut. 

"Noi am început deja să ne sfătuim clienţii care au proprietăţi mai valoroase să încerce să le vândă după perioada de vacanţe. După o perioadă prelungită în care vieţile oamenilor au fost restricţionate în ceea ce priveşte călătoriile şi vacanţele, simţim că ar fi mai bine dacă cei care lucrează cu noi şi-ar vinde locuinţele după luna august, pentru a putea primi oferta corectă. E doar efectul vacanţelor acum", a declarat şi Jordan Yorath, de la Agenţia imobiliară Monroe, din Leeds. 

Un agent imobiliar anunţă schimbări majore pe piaţă: Este ziua Z, totul se va schimba. Scade preţul acum

Şerban Trâmbiţaşu, agent imobiliar, a explicat într-un clip video de ce de acum preţul imobilelor va fi stabilit de cumpărător, nu de vânzător. 

"Dragii mei, vă rog să ţinem un moment de reculegere pentru piaţa imobiliară a vânzătorilor. Piaţa imobiliară a vânzătorilor a murit. Este ziua Z, totul se va schimba. Se va inversa polaritatea imobiliară.

Ce înseamnă asta? Până în momentul de faţă, vânzătorii decideau preţul unei tranzacţii imobiliare. Cât cereau ei pe un apartament, cu atât se vindea. De ce? Pentru că aproape oricine îşi permitea să facă un credit ipotecar, dacă strângeau un avans, şi să cumpere un apartament cu credit", a explicat Şerban Trâmbiţaşu pe Tik Tok.

"Românii nu îşi mai permit rata la bancă"

"Dar, prietenul meu Mădălin, care avea în ianuarie rata de 900 lei pe lună, la un apartament luat cu credit ipotecar, acum plăteşte 1560 lei. Mădălin nu îşi mai permite să îşi plătească rata la bancă. Ce înseamnă asta? Cumpărătorii nu se mai înghesuie să cumpere apartamente. Telefonul unui agent imobiliar capabil, care are peste 30 de oferte imobiliare pe piaţă în acest moment, nu mai sună. Asta pentru că românii nu îşi mai permit rata la bancă. S-a dublat faţă de ianuarie. 

Asta înseamnă că piaţa, care a fost până acum a vânzătorilor, va deveni a cumpărătorilor. Cumpărătorul va decide preţul de vânzare al unui apartament. Nu e al lui, dar el decide preţul. De ce? Pentru că tu, vânzătorule, va trebui să vinzi la un moment dat, nu poţi sta un an, doi, trei, cu apartamentul în piaţă la preţ mare", a mai spus agentul imobiliar. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel