Preţul gazului în Europa a depășit pragul de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi

Preţul gazului în Europa a depășit pragul de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi / Foto: Pixabay, de Magnascan
Preţul gazului în Europa a depășit pragul de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi / Foto: Pixabay, de Magnascan

Preţul gazului în Europa a depășit pragul de 2.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, pe fondul preocupărilor legate de tranzitul ucrainean.

Prețul spot al gazului în Europa a depășit 2.000 de dolari la mia de metri cubi, pe fondul noilor preocupări cu privire la tranzitul gazelor prin Ucraina, scrie Interfax.

Cererea de tranzit al gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei este la nivelul zilelor și lunilor anterioare.

Tranzitul ucrainean


Operatorul GTS al Ucrainei a acceptat miercuri de la Gazprom o cerere de tranzit în valoare de 42,4 milioane de metri cubi, conform companiei ucrainene. Cifra de marți a fost aceeași. Au fost anunțate capacități doar pentru unul dintre cele două puncte de intrare - stația de măsurare a gazelor Sudzha. Cererea nu a fost acceptată de-a lungul coridorului prin GIS "Sohranivka"

OGTSU a declarat forță majoră pentru acceptarea gazului pentru tranzit prin Sokhranivka, deoarece se presupune că nu poate exercita controlul operațional și tehnologic asupra stației de compresoare Novopskov. Coridorul prin Sokhranivka ar asigura tranzitul a peste 30 de milioane de metri cubi pe zi. Totuși, concernul rus consideră că nu există motive de forță majoră, la fel cum nu există obstacole în continuarea lucrărilor în același mod ca până acum.

Piața europeana


Evoluția actuală a temperaturii din septembrie în Europa trece aproape de valorile istorice minime. Acest septembrie în Europa ar putea fi cel mai rece din ultimii 9 ani (din 2013). Temperatura aerului în Europa este cu peste două grade mai mică decât cu un an în urmă. Marți, în Europa a început un alt val de frig, care va dura cel puțin până joi.

Luni și marți, pe fondul schimbărilor meteo din Europa, a fost destul de vânt, iar generarea eoliană a furnizat în medie 21% din bilanțul energetic în UE (media săptămâna trecută a fost de 10%), potrivit datelor de la Asociația WindEurope. Media pentru septembrie 2021 a fost de 9,6%.

Prețul gazelor spot în Europa a crescut după ce Gazprom a anunțat că un nou proces al Naftogaz Ukrainy ar putea perturba tranzitul prin Ucraina. Contractul pentru ziua următoare la hub-ul TTF din Olanda s-a încheiat la 2007 de dolari pe mia de metri cubi, în creștere cu 19% față de închiderea din ziua precedentă. 

Gazoductul Nord Stream a fost închis complet. În plus, săptămâna aceasta a avut loc o depresurizare a două linii ale Nord Stream 1 și una a Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.

Terminalele europene de GNL, conform Gas Infrastructure Europe, operează cu un debit mediu de 59% în septembrie, la fel ca în august. Din 16 septembrie, statisticile arată livrări de la noul terminal de recepție din Olanda - EemsEnergy LNG.

Rezervele de gaze din Europa


În același timp, Europa continuă să pompeze gaz în depozitele subterane. La sfârșitul lunii august, nivelul mediu al rezervelor de gaze din instalațiile UGS (Underground Gas Storage) din regiune a atins nivelul țintă minim de 80%. După aceea, s-a observat o oarecare reducere a ratei de injectare.

În medie, acum rezervele au crescut la 87,97%, potrivit asociației Gas Infrastructure Europe. Creșterea pentru ultima zi de raportare (26 septembrie) a fost de 0,23 puncte procentuale.

Instalațiile de depozitare din Belgia, Republica Cehă, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia și Spania au depășit până acum ținta de 80 %.

În urmă sunt Austria, Bulgaria, Ungaria și Letonia. Austria arată o tendință clară de atingere a nivelului țintă al rezervelor în jurul datei de 1 octombrie, Bulgaria și Ungaria au intensificat, de asemenea, injecția, dar ar putea întârzia câteva zile până la atingereațintei stabilite.

Rezervele de gaze din UGS Incukalns din Letonia sunt cele mai scăzute din UE - aproximativ 53%. Poparea este de 2 ori mai lentă decât media europeană. Între timp, această unitate UGS este responsabilă pentru furnizarea de gaze de rezervă către patru țări simultan - cele trei state baltice și Finlanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel