Preţul gazelor, anunţ şoc. Romgaz îl contrazice pe ministrul Energiei

Romgaz anunţă că gazele naturale vor fi mai scumpe iarna viitoare, din cauza creşterii cotaţiilor petroliere. 

Romgaz îl contrazice pe ministul Energie şi comunică faptul că gazele naturale vor fi mai scumpe în iarna ce urmează. 

"Aşa cum se văd cotaţiile petroliere astăzi, şi gazul va fi mai scump la iarnă. Structura gazelor pe care le vom utiliza la iarnă este formată din gazele din producţia curentă, plus gazele din depozite, plus importuri pentru vârfurile de consum, import care a existat în fiecare iarnă în funcţie de temperaturi şi de cerere", a spus Ciolpan, în cadrul unei conferinţe pe teme de energie, organizată de revista Capital. 

El a arătat că programul de stocare a gazelor în depozitele subterane se desfăşoară în grafic, iar în următoarele trei luni va fi îndeplinită obligaţia privind cantitatea care va fi înmagazinată. "Dar simpla realizare a obligaţiei de înmagazinare s-ar putea să nu fie suficientă pentru vârfurile de consum care apar în fiecare iarnă, mai este necesară şi o cantitate care tradiţional se achiziţionează din import", a susţinut oficialul Romgaz. 

Potrivit acestuia, Romgaz deţine depozite cu o capacitate de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care se utilizează 2,2 - 2,4 miliarde, în funcţie de prognozele de consum pentru iarnă. 

Ce spunea ministrul Anton

La începutul lunii iunie, Anton Anton, ministrul Energiei, declara că gazele naturale nu vor fi mai scumpe la iarnă. Acesta a declarat că gazele nu se vor scumpi, chiar dacă specialiştii avertizează că majorarea preţului petrolului va duce şi la creşterea facturilor la gaze. Anton a fost întrebat de jurnalişti care este strategia României de a proteja consumatorii vulnerabili de creşterea preţului gazelor, aşteptată pentru următoarele luni. "Nu-i adevărat", a răspuns ministrul, refuzând să-şi argumenteze opinia. 

Aceasta deşi preţul gazelor este direct dependent de cel al ţiţeiului, iar cotaţiile barilului au ajuns în această perioadă la maximul ultimilor patru ani. Fluctuaţiile barilului se reflectă şi în preţul gazelor, cu un decalaj de 6-9 luni, astfel că întreaga piaţă de energie se pregăteşte şi pentru majorarea preţului gazelor iarna viitoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel