Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră. Record istoric

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot atinge luni valori maxime, foarte apropiate de recordul absolut.

Preţul energiei electrice pe piaţa bursieră spot atinge luni valori maxime de 655 de lei pe MWh, foarte apropiate de recordul absolut, importurile fiind în jur de 1.200 de MW, potrivit datelor OPCOM şi Transelectrica. Astfel, preţul mediu al energiei cu livrare luni este de 505 lei pe MWh, iar cel maxim de 655 de lei pe MWh, cu o medie în orele de vârf de 622 de lei.

Recordul istoric pe piaţa spot a fost atins pe 1 februarie 2017, în mijlocul unei perioade extrem de geroase, care a dus la un consum uriaş. La acea dată, preţul mediu al zilei a fost de 486 de lei pe MWh, preţul maxim de 680 de lei pe MWh, iar media în orele de vârf a fost 633 de lei, potrivit arhivei OPCOM.

De această dată, ţara noastră traversează o perioadă caniculară, cu producţie mică de energie hidro şi eoliană, care sunt cele mai ieftine. Astfel, conform Transelectrica, luni la ora 10:50, consumul ţării era de 7.410 MW, producţia de 6.219 MW, restul de 1.190 MW fiind importuri. Totodată, preţurile din România (106,9 euro pe MWh în medie) sunt şi cele mai mari din regiune, de peste două ori mai mari decât cea mai ieftină piaţă, respectiv Cehia (46 de euro pe MWh).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel