Prețul carburanților a crescut de 13 ori în ultimele 14 zile. Adrian Negrescu anunță cotații record: Prăpădul urmează după 5 decembrie

foto pexels
foto pexels

Prețul la pompă al carburanților continuă să crească. În ultimele 14 zile, a fost majorat de 13 ori, atenționează analistul economic Adrian Negrescu. 

Adrian Negrescu, analist economic, subliniază, în intervenția de la Antena 3, că ”anticipam încă din vară că, în toamnă, pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece, vor crește prețurile carburanților, pentru că, pe de o parte, la nivel internațional, asistăm la un șantaj al producătorilor de petrol, în special OPEC, care și-au redus producția, ceea ce a făcut cererea mai mare decât oferta, iar, pe de altă parte, în țară avem deja probleme generate de costurile cu utilitățile, cu rafinarea, toate scumpindu-se foarte mult. Atenție, problemele s-ar putea să se acutizeze în viitor, pentru că, din 5 decembrie, Uniunea Europeană s-a decis să renunțe la petrolul rusesc și la tot ce înseamnă petrol tranzacționat sau transferat de pe teritoriul Rusiei. Pentru noi, asta va fi o lovitură semnificativă. Va trebui să căutăm alte surse de petrol și asta înseamnă petrol mai scump. Dacă vom aduce, din alte surse, petrol mai scump, vom vedea și la pompă acest lucru și e posibil ca-n iarnă să asistăm la noi cotații record pe piața carburanților”. 

Economistul a explicat și de ce litrul de motorină este mai scump în România decât cel de benzină: ”Principalul motiv e că benzina ne-o producem în mare parte în țară, motorina o importăm. Cam 85% din motorina de la pompă vine din import, la cotațiile internaționale ale petrolului și motorinei”. 

Scumpirea motorinei provoacă scumpiri în lanț

”Scumpirea motorinei se transpune în tot ceea ce există la raft, de la produse alimentare la cele nealimentare, pentru că tot ce înseamnă transport în România se face cu autovehicule pe motorină - cele mai multe, fiind cumpărate în vremea în care motorina era mai ieftină decât benzina și toți ne încurajau să cumpărăm mașini pe motorină, mai ales pentru zona de business. Pe măsură ce motorina se scumpește, tot ceea ce consumăm din economie se va scumpi, de asemenea. Toate costurile cu carburanții se traduc în prețul final sau, altfel spus, urmează încă un val de inflație, unul semnificativ, mai ales din luna decembrie” a spus Adrian Negrescu. 

În final, analistul economic a întărit: ”Tendința e de creștere, în ultimele două săptămâni fiind 13 creșteri consecutive ale prețurilor carburanților și mi-e teamă că, cel puțin în perioada următoare, prețurile vor continua să crească, până ce SUA vor debloca mare parte din rezerva de petrol, adică vor mai aduce aduce în piață petrol. Până atunci, prețurile vor rămâne la un nivel ridicat, în România adăugându-se și costurile interne care cresc de pe o zi pe alta, pentru că nu reușim să stăvilim valul inflaționist plecat de la energie, de la gaze, de la serviciile de transport și logistică”. 

Astăzi, 23 octombrie 2022, prețul benzinei standard la pompă se află între 7,42 și 7,53 lei pe litru. Benzina premium se ridică la 8,12 - 8,18 lei. În urmă cu două săptămâni, benzina standard la pompă coborâse sub 7 lei. 

Motorina standard este la limită sub 9 lei. Astfel, un litru de motorină costă între 8,91 și 8,99 lei. Motorina premium costă între 9,33 lei și 9,5 lei, în funcție de benzinăria aleasă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel