Prețul untului a explodat

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prețul untului a explodat aproape în toată lumea.

Untul se vinde acum aproape de cele mai ridicate niveluri din istorie în multe părți ale lumii, pe fondul unei combinații de factori: dificultățile întâmpinate de fermieri din Franța și Noua Zeelandă, schimbările în preferințele alimentare ale consumatorilor asiatici care impulsionează cererea, dar și strategiile comerciale ale procesatorilor care încearcă să își protejeze marjele de profit, relatează Bloomberg, potrivit Agerpres.

Toate aceste elemente contribuie la o presiune crescută asupra costurilor alimentelor de bază.

„Atunci când trebuie să schimbăm furnizorul, vedem care este diferenţa”, afirmă Robin Orsoni, operator comercial la lanțul parizian de patiserii Mamiche. Acesta adaugă că alți furnizori solicită prețuri mai mari cu până la 30%, însă „pentru că vrem să ne facem clienţii fericiţi, avem nevoie de unt”, compania a decis să absoarbă aceste costuri.

Europa și Noua Zeelandă sunt responsabile pentru circa 70% din exporturile globale de unt. Ambele regiuni au început anul 2025 cu rezerve reduse, ceea ce a dus la un salt considerabil al prețurilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Problemele au început încă din 2022

 

Problemele au început încă din 2022, când prețurile laptelui în Europa au atins cote maxime din cauza inflației și a scumpirii carburanților. Producătorii de lactate au fost forțați să-și regândească strategia, orientându-se spre produsele cu randament mai bun.

Monika Tothova, economist la FAO, explică de ce untul nu mai este o opțiune la fel de atractivă pentru procesatori: „Având unele utilizări industriale, dar sunt relativ limitate”, spune ea despre laptele bătut, produsul secundar al fabricării untului. În schimb, „dacă faci brânză, procesezi întregul volum de lapte”. Zerul rezultat din producția de brânză este, la rândul său, valorificat atât în industria alimentară, cât și în fitness, ca sursă de proteine.

Ca urmare, în Uniunea Europeană se produce din ce în ce mai multă brânză, iar cantitatea de unt scade. USDA estimează că, în sezonul actual, producția de unt din UE va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani.

În Noua Zeelandă, un actor-cheie pe piața lactatelor, producția de unt încă nu a revenit la nivelul anterior pandemiei. Din 2020, volumul anual s-a stabilizat la aproximativ 500.000 de tone.

Apetitul pentru unt este în creștere, mai ales în Asia

 

Paradoxal, în timp ce procesatorii reduc producția, apetitul pentru unt este în creștere, mai ales în Asia. USDA prognozează că în 2025 consumul global va crește cu 2,7%, depășind producția. În China, cererea a urcat cu 6% într-un singur an, în Taiwan cu 4%, iar în India – cel mai mare consumator mondial – cu 3%.

Tendințele se reflectă și în afaceri. Bakehouse, o rețea de patiserii franțuzești din Hong Kong, a observat o dublare a consumului de unt într-un an, ajungând la 180 de tone. „Pe lângă cele 180 de tone de smântână”, precizează cofondatorul Gregoire Michaud.

Asemenea colegilor din Paris, cei de la Bakehouse au fost nevoiți să caute rapid mai mulți furnizori din cauza prețurilor ridicate și a lipsei de disponibilitate.

Iar veștile nu sunt încurajatoare pentru perioada următoare. Evoluția prețurilor este influențată și de tensiunile geopolitice, lanțurile de aprovizionare afectate și conflictele comerciale, care au dus la creșteri de prețuri în cazul multor materii prime.

Pe lângă acestea, valul de căldură care a cuprins Europa în ultimele săptămâni riscă să agraveze situația. Temperaturile ridicate afectează producția de lapte a vacilor și, în paralel, stimulează cererea pentru produse lactate precum înghețata.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel