Preşedinţia României la Consiliul UE, acorduri cu Vietnam. Despre ce este vorba

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene va semna, pe data de 30 iunie, la Hanoi, în numele UE, Tratatul de investiţii şi Acordul de liber schimb cu Vietnam, a declarat, luni, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea.

Ministrul a participat la deschiderea oficială a celui de-al doilea magazin Ikea din România, amplasat pe Bulevardul Theodor Pallady din Bucureşti.

"Cred că cel mai important lucru se va întâmpla exact în ultima zi a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, pe 30 iunie, când vom fi la Hanoi, unde vom semna în numele Uniunii Europene Tratatul de investiţii şi Acordul de liber schimb cu Vietnam. Aceste două acorduri comerciale şi de investiţii sunt extrem de importante pentru Europa şi reprezintă efectiv o decizie şi o voinţă politică, în ciuda celor care spuneau că totul a fost la nivel tehnic. Nu este adevărat. Aici s-a exprimat voinţa politică a miniştrilor care au fost reuniţi şi la Bucureşti, în februarie, şi la Bruxelles", a menţionat Oprea.

Acesta a menţionat, totodată, că parafarea celor două documente reprezintă pentru România oportunitatea intrării pe o piaţă de 100 de milioane de locuitori şi dezvoltarea de afaceri.

Oportunitate pentru România

"Pentru România, înseamnă oportunitatea de a fi prezenţi pe o piaţă de peste 100 de milioane de locuitori, oportunitatea de a fi într-o piaţă tradiţională, acolo unde România este cunoscută. Sunt peste 4.000 de vietnamezi în Asociaţia de prietenie româno-vietnameză, care scriu cărţi, scriu poezie despre România, îşi aduc aminte de tinereţea lor, vorbesc cu pasiune despre Cişmigiu, despre mititei, despre vremurile frumoase pe care le-au trăit în România. În Vietnam, al cincilea om în stat vorbeşte astăzi română. Trebuie să ştim să fim prezenţi în Vietnam şi să ştim să reconstruim şi să recucerim această piaţă tradiţională pentru noi. Suntem aşteptaţi, suntem bine primiţi în Vietnam şi depinde în principal de mediul de afaceri, de reprezentanţii noştri, de felul în care ei vor şti să simtă această oportunitate pe care noi am creat-o", a subliniat ministrul.

"Lucrurile nu au fost atât de simple"

În ceea ce priveşte mandatul României la Consiliul UE, demnitarul a punctat faptul că lucrurile "nu au fost atât de simple şi au implicat un foarte mare dialog cu toţi colegii noştri miniştrii".

"Ceea ce ne-am propus s-a închis şi cred că, din punct de vedere al comerţului, realizările principale sunt legate de mandatele de negociere cu Statele Unite ale Americii, de mandatul de negociere pe comerţul electronic la Organizaţia Mondială a Comerţului, prin faptul că am reuşit să fim acel facilitator de consens. Să ştiţi că lucrurile nu au fost atât de simple şi au implicat un foarte mare dialog cu toţi colegii noştri miniştri, pentru că a trebuit să ridicăm toate îngrijorările pe care unii dintre ei le-au manifestat. A fost un dialog intens, de la om la om", a susţinut Ştefan Radu Oprea.

România îşi va încheia pe data de 30 iunie 2019 rolul la Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, mandat pe care l-a preluat pe 1 ianuarie 2019 şi pe care îl va preda Finlandei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel