Președinția, de acord cu bugetul propus de ministerul Finanțelor

bani-lei1-258x207
bani-lei1-258x207

Comisiile de buget-finanţe au avizat, joi, bugetul Administrației Prezidențiale pe anul 2013 în forma propusă de Guvern, în condițiile în care reprezentanta Președinției a arătat că acesta este mai mic faţă de anul 2012 cu 4,5%.  

Andreia Iana, ordonator de credite pentru Administraţia Prezidenţială, a precizat la comisiile de buget-finanţe că suspendarea din 2012 a afectat bugetul de salarii, salariile celor destituiți nefiind achitate pentru aproape două luni. Reprezentanta Preşedinţiei a arătat că bugetul Administraţiei Prezidenţiale, în forma prezentată de Guvern, este mai mic faţă de anul 2012 cu 4,5%.

"Anul 2012 a avut acea procedură de suspendare care a afectat bugetul de salarii, pentru că oamenii au fost destituiţi, departamentele s-au diminuat. Deci, a fost o lună şi ceva de zile, două în care nu s-a putut, nu au fost salarii, nu s-au făcut cheltuieli. Şi să mai luăm în considerare faptul că, fiind o instituţie foarte mică, fiecare om îşi pune amprenta în faza de cheltuieli salariale. Fiecare om contează", a arătat Iana, potrivit Mediafax

Ea a arătat că în iunie a fost o creştere salarială de 8% pe care instituţia a trebuit să şi-o acopere singură, deoarece nu a primit nicio creştere suplimentară în 2012, iar în 2013 trebuie acoperită creşterea de salarii de 7,4%, care afectează anul 2013.

În argumentarea solicitării sale, Andreia Iana a mai spus că au fost persoane aflate în concendiu pentru creşterea copilului care nu a afectat bugetul anului 2012, dar care s-au întors la serviciu în 2013 şi trebuie salarizate. Ea a precizat că afectează bugetul pe 2013 şi persoanele aflate în detaşare în 2012.

Ulterior, Administraţia prezidenţială a precizat că nu a cerut un buget mai mare pentru salarii în comisiile parlamentare de buget-finanţe şi că a susţinut şi susţine în continuare varianta de buget propusă de Ministerul Finanţelor.

"Observaţiile privind nivelul alocărilor bugetare pentru fondul de salarizare făcute, în timpul şedinţei de joi, 31 ianuarie 2013, a Comisiilor pentru buget - finanţe ale Parlamentului de către ordonatorul principal de credite al Administraţiei Prezidenţiale, doamna consilier de stat Andreia Iana, s-au referit strict la amendamentul la buget depus de domnul deputat UDMR Márton Árpád-Francisc, domnul deputat UDMR Erdei Dolóczki István şi domnul senator UDMR Vegh Alexandru, amendament care propunea diminuarea fondului de salarizare", precizează Administraţia prezidenţială.

"Menţionăm că fondul de salarizare al Administraţiei Prezidenţiale pentru anul 2013 nu poate fi similar cu cel al anului 2012 deoarece anul trecut au fost două majorări de salarii (conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2012; de 8% în luna iunie şi de 7,4% în luna decembrie); totodată, mai mulţi angajaţi şi-au depus demisia, au fost eliberaţi din funcţie ori s-au aflat în concediu fără plată în timpul procesului de suspendare a preşedintelui României, domnul Traian Băsescu", mai precizează Preşedinţia.

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe anul 2013, în forma propusă de Guvern, a fost adoptat de deputaţii şi senatorii din Comisiile de buget-finanţe cu 21 de voturi "pentru", patru voturi "împotrivă" şi o abţinere, niciun amendament nefiind aprobat.

Bugetul propus Administraţiei prezidenţiale pentru anul 2013 este de 26.009.000 lei, în timp ce pentru anul 2012 a avut un buget alocat de 27.256.000 lei, iar execuţia preliminată a fost de 22.457.000 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel