Urmărește emisiunea live


Președintele WADA: Vinovații în cazul patinatoarei Kamila Valieva trebuie să primească interdicție pe viață

Kamila Valieva
Kamila Valieva

Președintele Agenției Mondiale Antidoping (WADA), Witold Banka, a declarat că dorește ca autoritățile ruse să schimbe cultura de dopaj a țării și să desfășoare o investigație amănunțită în rândul anturajului patinatoarei adolescente Kamila Valieva, toți vinovații urmând să fie suspendați pe viață.

Tânăra patinatoare, în vârstă de 15 ani, a fost autorizată luni să concureze în următoarea sa probă la Jocurile Olimpice de la Beijing de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), după ce aceasta a fost depistată pozitiv la un test antidoping, în decembrie anul trecut, deși TAS nu s-a pronunțat asupra cazului de dopaj în sine.

„Dopajul copiilor este un lucru rău și de neiertat, iar medicii, antrenorii și restul personalului de sprijin care sunt descoperiți că au furnizat droguri pentru îmbunătățirea performanțelor minorilor ar trebui să fie interziși pe viață și, personal, cred, de asemenea, că ar trebui să fie în închisoare", a declarat luni, Witold Banka, pentru Reuters.

Cazul se află acum în mâinile Agenției antidoping din Rusia (RUSADA), care trebuie să stabilească o audiere pentru a decide soarta Valievei, mare favorită la simplu feminin la Beijing.

În cazul în care WADA nu este mulțumită de raportul RUSADA, poate face apel la TAS, care este cea mai înaltă instanță sportivă, precizează Mediafax.

Vezi și: Reacții după ce Kamila Valieva, depistată pozitiv, a primit permisiunea de a concura în concursul olimpic de la Beijing

„Cerem ca RUSADA să finalizeze o investigație completă asupra anturajului. Vom analiza și noi acest lucru și ne vom asigura că se va efectua o anchetă adecvată", a declarat Banka.

RUSADA a ridicat suspendarea provizorie a lui Valieva, după ce aceasta a fost anunțată, pe 8 februarie, că a fost testată pozitiv pentru un medicament pentru inimă interzis, la mai mult de șase săptămâni de la recoltarea probei.

TAS a respins apelul Comitetului Internațional Olimpic (CIO), al WADA și al Uniunii Internaționale de Patinaj (ISU) de a restabili suspendarea.

Unul dintre motivele invocate de TAS pentru decizia sa a fost acela că Valieva este minoră, iar interzicerea de a mai concura la Beijing, după ce a ajutat Comitetul Olimpic Rus (ROC) să câștige proba pe echipe lunea trecută, i-ar fi cauzat „un prejudiciu ireparabil".

Sportivii ruși concurează sub sigla ROC la Jocurile Olimpice din cauza problemelor pe care această țară le-a avut în trecut în materie de dopaj.

Banka a mai spus că cultura sportivă a Rusiei trebuie să se schimbe.

„Bineînțeles, ceea ce este foarte important, este că trebuie schimbată cultura din Rusia în ceea ce privește anturajul", a adăugat el.

„Avem încă vechea generație de antrenori și medici care lucrează cu minorii, cu sportivii, așa că este cererea noastră fermă ca ... ministerul rus al sporturilor să schimbe această situație".

Valieva va patina în programul scurt marți, urmând apoi să evolueze, joi, în proba de patinaj liber.

CIO a declarat mai devreme, luni, că nu va avea loc nicio ceremonie de medalii dacă adolescenta termină în primele trei locuri, pe motiv că este o sportivă cu un test pozitiv în palmares.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel