Președintele Portugaliei vine în vizită în România. Alături de Iohannis va vizita Batalionul 1 Instrucţie "Olt”

Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa. Sursa Agerpres
Președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa. Sursa Agerpres

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, marţi, pe omologul din Republica Portugheză, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucţie "Olt" din Caracal.

Vizita preşedintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar şi de lucru, şi al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene şi NATO, Relatează Agerpres.

Domeniul apărării este unul dintre domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forţa multinaţională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forţe terestre staţionat la Caracal.

Administraţia Prezidenţială arată că agenda discuţiilor celor doi şefi de stat va conţine aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar şi economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătăţii şi educaţiei.

"Va fi salutată contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea societăţii portugheze", indică sursa citată.

De asemenea, va fi abordată situaţia de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenţei umanitare acordate ţării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaţilor ucraineni, precum şi pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta şi despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situaţia de securitate de la frontierele sale şi de criza energetică căreia trebuie să îi facă faţă.

Cei doi preşedinţi vor aborda şi modalităţile de sprijin pentru statele care şi-au exprimat intenţia să adere la Uniunea Europeană - Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi, respectiv, partenerii din Balcanii de Vest. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel