Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, vizită oficială în România

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, vizită oficială în România
Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, vizită oficială în România

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, va efectua, marţi, o vizită oficială în România.

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, va efectua, marţi, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis, transmite Agerpres. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita reflectă şi reconfirmă "soliditatea" relaţiei bilaterale, care este "profundă" şi "de lungă durată".

Cu prilejul consultărilor oficiale de la Palatul Cotroceni, cei doi preşedinţi vor evalua posibilităţile concrete de a dinamiza şi consolida aspectele sectoriale ale cooperării bilaterale pe toate domeniile de interes comun, cu accent pe dialogul politic, afacerile interne, educaţie, domeniul economic şi comercial.

Agenda de discuţii va mai cuprinde un schimb de opinii cu privire la evoluţiile cu impact regional în Orientul Mijlociu, stadiul şi perspectivele Procesului de Pace (PPOM), situaţia de securitate şi efectele generate de agresiunea ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precizează sursa citată, într-un comunicat. Tot marţi, preşedintele Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni pe ministrul Afacerilor Externe şi al Apărării din Irlanda, Simon Coveney.

UE deblochează fondurile pentru Palestina. 200 de milioane de euro pentru școlile și spitalele palestiniene

Comisia Europeană dă înapoi și va retrage condiționalitatea privind ajutorul umanitar către Autoritatea Palestiniană, permițând astfel plata a peste 200 de milioane de euro care erau datorate în 2021.

După luni de dezacorduri interinstituționale, Comisia Europeană a aprobat un pachet de ajutor bilateral amânat îndelung pentru Teritoriile Palestiniene. Deblocarea pachetului a coincis cu vizita președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, în Israel și Cisiordania, din luna iunie, ca parte a turneului său în Orientul Mijlociu.

"Sunt foarte bucuros să anunț că fondurile UE pentru 2021 pot fi plătite rapid. Toate dificultățile au dispărut", a declarat marți von der Leyen, vorbind alături de prim-ministrul palestinian Shtayyeh.

Fondurile estimate la aproximativ 200 de milioane de euro, servesc la plata salariilor și pensiilor anumitor funcționari publici din Cisiordania, sprijinirea spitalelor și ajutor pentru gospodăriile vulnerabile.

"Ne propunem să finalizăm procedura în scurt timp și odată finalizată, fondurile vor fi eliberate cât mai curând posibil. Pentru spitalele din Ierusalimul de Est și alocațiile pentru familiile palestiniene vulnerabile ca prioritate", a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, ca răspuns la o întrebare a Euronews.

Impasul bugetar s-a centrat pe un regim de condiționalitate introdus de Olivér Várhelyi, comisarul european care supraveghează relațiile cu țările vecine ale UE. Várhelyi a sugerat că autoritățile palestiniene ar trebui să facă modificări la manualele educaționale considerate a conține secvențe antisemite și limbaj ofensator. UE nu oferă fonduri pentru proiectarea și tipărirea manualelor, dar sprijină salariile multor profesori palestinieni care folosesc materialele în sălile de clasă.

Obiecțiile comisarului s-au bazat pe un studiu independent realizat de Institutul Georg Eckert care ”a dezvăluit o imagine complexă”: cărțile aderă la standardele UNESCO și au ”un accent puternic” pe drepturile omului, dar prezintă și ”narațiuni antagoniste” ale Israelului și ale cetățenilor săi. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel