Preşedintele Kazahstanului, critici dure la adresa Rusiei, de față cu Putin. Reacția președintelui rus - Video în articol

Preşedintele Kazahstanului, critici dure la adresa Rusiei, de față cu Putin / Foto: Captură video Twitter
Preşedintele Kazahstanului, critici dure la adresa Rusiei, de față cu Putin / Foto: Captură video Twitter

Preşedintele Kazahstanului a criticat de faţă cu Putin și Lukașenko uniunea economică cu Rusia.

Preşedintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev, a criticat dur uniunea economică cu Rusia şi a calificat apropierea observată între Rusia şi Belarus drept o problemă gravă, scrie Agentsvo, o organizaţie media rusă independentă. Totul s-a întâmplat la summitul Uniunii Economice Euroasiatice (UEE) care se desfăşoară la Moscova, eveniment la care era prezent și Vladimir Putin, și Alexandr Lukașenko.

În discursul său, Tokaev a declarat că principiile UEE enunţate în tratatul din 2015 au fost încălcate. Potrivit lui Tokaev, "Kazahstanul este absolut dedicat integrării întocmai pe baza tratatului din 2015, adică pe baza implementării celor patru libertăţi şi a principiilor de bază, cum ar fi accesul nediscriminatoriu la infrastructură, concurenţa loială, egalitatea şi luarea în considerare a intereselor naţionale".

Cu toate acestea, aceste principii sunt încălcate, a spus Tokaev: "Cred că nu este momentul şi nici locul potrivit pentru a enumera numeroasele fapte de blocaj şi restricţii reciproce care apar cu regularitate – încă apar cu regularitate. Nu sunt în favoarea dramatizării situaţiei, dar problemele trebuie să fie rezolvate", a atras atenţia liderul kazah, scrie Timpul.md.

Cum a reacționat președintele rus

Se pare că Vladimir Putin a încercat să transforme totul într-o glumă. După aceste cuvinte, notează Agentsvo, Putin s-a aplecat spre liderul din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care stătea lângă el şi i-a spus ceva, apoi şi-au strâns mâna. Declarația președintelui Kazahstanului nu numai că a părut o critică la adresa UEE, dar a contrastat şi cu ceea ce spusese anterior Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

"Rusia are întotdeauna o abordare responsabilă şi conştiincioasă a cooperării cu toate ţările şi îndeplinim acordurile adoptate în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice în totalitate, vreau să subliniez acest lucru, în totalitate şi la timp", afirmase Putin.

În plus, în discursul său, Kassîm-Jomart Tokaev  a trasat limitele unei posibile integrări politice cu Rusia în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice.

"Pentru noi, integrarea în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice este în primul rând de natură economică, aşa cum se menţionează în acordul din 2015. Orice alte domenii care sunt menţionate în strategie, desigur, au dreptul de a exista, dar ele trebuie să fie analizate prin prisma economiei", a subliniat Tokaev.

O distanțare de Rusia?

Totodată, preşedintele kazah s-a oprit asupra chestiunii statului unional dintre Belarus şi Rusia şi a impactului acestuia asupra UEE.

"Acesta este un precedent unic pentru crearea statului pe formula două ţări – un stat. Îmi pare rău, dar chiar şi armele nucleare sunt una pentru două acum", a adăugat el, referindu-se la intenţia Moscovei de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus. Este "un nivel foarte diferit de integrare" al Rusiei cu Kazahstanul, Kârgâzstanul şi Armenia, a subliniat Tokaev.

Discursul lui Tokaev ar putea fi, de fapt, o continuare a eforturilor Astanei de a se distanţa de Moscova după izbucnirea războiului din Ucraina. Anul trecut, Kazahstanul a acceptat să facă schimb de informaţii cu Turcia. Este pentru prima dată când o ţară care face parte din blocul militar CSTO (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă), susţinut de Moscova, a acceptat să facă schimb de informaţii cu un membru NATO, arată Agentsvo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel