Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă: Obligaţia de înmagazinare a gazelor pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97%

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a declarat, luni, că până în prezent obligaţia de înmagazinare a gazelor naturale pentru iarnă a fost îndeplinită în proporţie de 97%, menţionând că este posibil ca mărirea importului de gaze naturale să fie determinată şi de acest lucru.

Chiriţă a participat la şedinţa Comisiei pentru industrii la dezbaterea Ordonanţei de urgenţă 114. El a spus că simpla abrogare a OUG 114 fără a lua în discuţie OUG 19 din 2019 ar însemna că aceasta din urmă rămâne în vigoare şi produce efecte. Întrebat în legătură cu creşterea importului de gaze, Chiriţă a precizat că este posibil ca această să aibă legătură şi cu majorarea obligaţiei de înmagazinare a gazelor pentru iarna următoare. 'În cursul acestui an, ANRE a stabilit obligaţia de înmagazinare a gazelor pentru perioada de iarnă cu 10 % peste ce a fost în 2018. Posibil ca această creştere a importului să fie determinată şi de creşterea obligaţiei de înmagazinare. Acum obligaţia de înmagazinare este îndeplinită în proporţie de 97%. Estimăm că această obligaţie va depăşi 100 la sută, ceea ce este un lucru bun, având gaze în depozite, putem să gestionăm mai bine situaţia', a mai spus Chiriţă.

El a precizat că, din perspectiva preţurilor, există informaţii că în Europa centrală şi de est preţurile la gaze naturale 'evoluează de la simplu la dublu'. Chiriţă a explicat că preţul din import a fost mai mic decât preţul concretizat pe bursa din România. Astfel, preţul pe platforma bursei în România a fost rar sub 100 de lei pe megawatt oră, în timp ce în Austria şi Cehia preţul mediu pe platforma bursei a fost sub 11 euro pe megawatt oră, adică mai puţin de 50 lei pe megawatt oră, au explicat reprezentanţii ANRE. 'Preţul din import a fost mai mic decât preţul concretizat la bursa din România', a mai spus Chiriţă. Comisia pentru industrii a avizat OUG 114 cu mai multe modificări, fiind abrogate mai multe articole. Raportul de fond urmează să fie întocmit de comisia de buget. Ordonanţa de urgenţă 114 figurează pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor din această săptămână.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy